Co je dobré vědět o belgických pivech

Redakce

Personál belgické brasserie Bruxx se na jaře vydal na týden do Belgie, aby načerpal co nejvíce vědomostí především o tamních pivech, které nejen během letošního léta bude servírovat na Náměstí Míru v Praze. Mezi sedmdesáti druhy piv, co má Bruxx v nabídce, najdete často opravdové poklady, o kterých je dobré vědět víc než jen to, že vám spolehlivě a příjemně uhasí žízeň.

Pivo Kasteel Rouge z pivovaru Kasteel von Honsebrouck, který výprava barmanů a manažerů navštívila, patří v Čechách k těm známějším, charakteristické je především díky svrchnímu kvašení na višních. Aby chutnalo přesně tak, jak si místní sládci představují, používají se při jeho přípravě višně i s peckami.

Neméně pozoruhodné je také polotmavé pivo z pivovaru Bosteels s názvem Kwak. Toto pivo je jedním z nejznámějších belgických amberů, vaří se ze tří druhů sladů a poznáte jej díky nezaměnitelné vůní kandovaného ovoce a rozinek. V Belgii i v zahraničí se Kwak podává ve speciální sklenici s dřevěným držadlem, kterou už za doby Napoleona vymyslel pan Pauwel Kwak. Díky speciálnímu tvaru skla a držadlu bylo možné nápoj přidělat na koňský povoz do třmenu dostavníku, aby jej kočí měl vždy a bezpečně po ruce.

Třikrát fermentované pivo, u kterého třetí fermentace probíhá až v lahvi a pod přísnou kontrolou teploty, je pak pivo Tripel Karmeliet.  Pokud si ho dáte na čepu, tak bude mít jinou chuť, než ten, který si do sklenice nalejete z láhve, protože prošel pouze dvojí fermentací. Tripel Karmeliet z láhve je pak oproti čepovanému méně sladký a obsahuje více alkoholu. Sklo na pivo má tvar zvonu a bylo vyrobeno v belgickém klášteře. Když se sklem klepnete o stůl, uslyšíte dlouhý a jasný zvuk zvonu.

Pro ty, kdo chtějí ochutnat pivo, které se vaří  bez použití chmele, je v pivním lístku připraveno pivo Gruut Blanche. Receptura je samozřejmě tajná, paní sládková ji pečlivě chrání, z chuti ale můžete vytušit, že v ní nechybí ani ovoce, ani bylinky.

V přehledu zajímavých piv, které vám zpříjemní letní dny, nesmí chybět ani aperitivní šumivé ovocné pivo Liefmans Fruitesse On The Rocks. Obsahuje až 15% ovoce, takže z něj cítíte intenzivní chuť malin, jahod, černých třešní, bezinky a borůvek. Lepší belgické pivo pro horké večery najdete jen stěží.




Tagy: