Nevíte, kam na Svatomartinské posvícení? Zkuste Mlýnec v Praze

Redakce

Tradice jednoho z nejvýznamnějších venkovských svátků ožívá na víkendovém brunchi v restauraci Mlýnec. Husí speciality v moderním pojetí si však můžete užít po celý listopad. Šéfkuchař restaurace Mlýnec Vladimír Vaníček vycházel při tvorbě listopadového menu ze svatomartinské tradice pečené husy, přirozené potřeby organismu připravit se na zimu zvýšeným přísunem vitaminu C a ze sezónních plodů, které právě dozrávají.

Těšit se můžete na dýně, černý kořen, šípky, brusinky, fermentované zelí a samozřejmě husu. Hustou polévku kaldoun ozvláštňuje řepa a smažené nudle, konfitovanou svatomartinskou husu zajímavě doplňuje mák a portské. U předkrmu se Vladimír Vaníček inspiroval ve Francii – tajemně znějící foie grastorchon představuje speciální úpravu husích jater foie gras do konzistence paštiky pomocí zabalení do ubrousku a jemného pošírování ve vývaru.Podává se s podzimními plody. Sezonní čtyřchodové menu si vychutnáte během celého listopadu.

Svatomartinský brunch

Brunche se v restauraci Mlýnec konají o víkendu pravidelně od 11:30 do 15 hodin, v sobotu 9. a neděli 10. listopadu se chystá speciální Svatomartinský u příležitosti pondělního svátku sv. Martina, patrona zemědělců i vinařů. Jeho symbolem je bílý kůň, mladé víno a pečená husa. Prý proto, že se kněží Martin ze skromnosti schoval mezi husami, když ho poslové přišli jmenovat biskupem. Husy ho však svým kejháním prozradily, a tak skončily na pekáči.

Už ve středověku ochutnávali čeští a moravští vinaři mladá vína na Martina. Letošní mladé víno může nést ochrannou známku Svatomartinské, pouze pokud získá v odborném hodnocení školených degustátorů více než 80 bodů (ze 100). Vyrábí se jen v kategorii suché z uznaných raných odrůd (Veltlínské červené rané, Müller Thurgau a Muškát moravský pro bílá vína, Modrý Portugal a Svatovavřinecké pro červená, a navíc Zweigeltrebe pro růžová). Podle Národního vinařského centra lze letos očekávat vína svěží, jiskrná, s vyšší aromatikou a dobrou pitelností.

Na brunchi v restauraci Mlýnec se jednotlivé chody servírují, takže máte dostatek času na popovídání. Děti se zabaví v dětském koutku s profesionálním hlídáním a vy si můžete nerušeně užívat výhled na Karlův most, plynoucí Vltavu nebo do otevřené kuchyně.

Lahodné spojení tradice s novodobými trendy připravil na Svatomartinský brunch šéfkuchař Vladimír Vaníček. Hlavní pozornost samozřejmě patří martinské huse, ale pokud jí úplně neholdujete, potěší vás lehčí pokrmy jako brandade kroketa z tresky s koprovou majonézou nebo pošírovaný siven s beluga čočkou a topinamburem. Sladká tečka představí jednu zapomenutou tradici – svatomartinské posvícenské koláče a lahodný jablečný trhanec se skořicovou omáčkou. Letos poprvé je možné otevřít Svatomartinská vína už o víkendu před 11. listopadem, takže je můžete ochutnat jako první.

Užijte si příjemnou českou tradici s blízkými přáteli a rodinou u jednoho stolu, bez práce a chystání.

 

Svatomartinské menu na brunch 9. a 10. 11.

Husí paštika, brioche, ostružina, makadam

Kaldoun, kořenová zelenina, droby, nudle, listový salát

Brandade kroketa, koprová majonéza, granatové jablko

Pošírovaný siven, beluga čočka, topinambur,estragon

Husí stehno a prso, fermentované zelí, bramborové šišky, omáčka z portského vína

Svatomartinský koláč,mák,švestky
Jablečný trhanec, skořicový krém
Zmrzlina bar

Svatomartinská vína

 

Listopadové menu restaurace Mlýnec


Foie grastorchon, šípek, černý kořen, jedlá hlína, dýně, brusinky

Krémový kaldoun, květák, řepa, petržel, smažené nudle

Svatomartinská husa, konfit, prso, fermentované zelí, porto, jablko, mák

Maková sušenka, rakytník, karamel, povidla, slivovice




Tagy: