Už se opět předháníme v tom, kdo sní více chřestu

Redakce

I přesto, že dubnové mrazíky mírně zkomplikovaly růst českého chřestu a o pár dní tak posunuly sklizeň, začala už většina restaurací plánovat, popřípadě rovnou nabízet, oblíbená chřestová menu s recepty z celého světa. Ty nejlepší jsou údajně z Německa, Francie, Itálie a Kalifornie.

Ještě před pár lety se na jarní chřestové speciality těšila jen hrstka místních gurmánů. Díky práci a osvětě jeho pěstitelů z Hostína u Vojkovic je dnes považován za nejsezónnější a také nedílnou součást naší kuchyně. Jan Pípal, šéfkuchař Vinohradského Parlamentu, uvádí, že českých receptů s chřestem existují desítky, možná stovky.

„Typicky českým receptem je pro mne bílý chřest po pražsku. Je to zapečený chřest s pražskou šunkou od kosti, nahoře je směs sýra a vajíček, vše se zapéká v troubě“, dává Jan Pípal se svým kolegou šéfkuchařem Petrem Břenkem z Pardubic dohromady jeden z nejklasičtějších receptů. Společně se pak shodují na tom, že největší klasikou je vařený chřest s holandskou omáčkou a ranými bramborami.

„Kvalitní český chřest máme v nabídce právě díky pěstitelům z Hostína, kteří zásobují nejenom restaurace, ale také velkoobchodní řetězce. V hlavní sezóně vyvážejí český chřest do Holandska,“ říká šéfkuchař Pípal, který v době chřestového menu spotřebuje v kuchyni Vinohradského Parlamentu až sto kilo chřestu denně.

Během týdenní akce Chřest v české kuchyni 11.-17. května bude Jan Pípal v Parlamentu připravovat například marinovaný chřest v citronové šťávě s uzenými kachními prsy nebo steak z vepřového hřbetu s grilovaným bílým chřestem. Ani sladká tečka na závěr nebude bez oblíbeného zdroje vlákniny a celé řady vitamínů. Tou bude pečený dort z tvarohu a čokolády podávaný se salátem z chřestu, jahod a pomeranče.