Konference New Food Forum nastínila budoucnost potravin

Za hojné účasti zástupců a zástupkyň z řad maloobchodních řetězců a výrobců potravin proběhl první ročník konference New Food Forum, kterou 12. 4. uspořádala organizace ProVeg Česko. Pomyslný cíl inspirovat klíčové hráče na českém trhu vedoucí ke zvýšení množství, dostupnosti a kvality rostlinných produktů byl dle organizátorů a organizátorek splněn, a to i dle prvních zpětných vazeb. V průběhu konference byla poodhalena řada novinek, na které se spotřebitelky a spotřebitelé mohou těšit v následujících měsících. Hlavními partnery akce byly maloobchodní řetězec Tesco, Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR a také přední značky rostlinných potravin Garden Gourmet a Alpro. Akce se konala pod záštitou ministra zemědělství Zdeňka Nekuly.

„Více rostlinné stravy představuje skvělé řešení pro mnoho zdánlivě nesouvisejících problémů,” uvedl Leenaert. Rostoucí obavy o dopady na životní prostředí, veřejné zdraví a životní podmínky zvířat – to vše ukazuje směrem k rostlinnějšímu stravování.

„Z prezentací řečníků a řečnic je zřejmé, že trh s rostlinnými výrobky poroste v následujících letech i v Česku,” uvedl Martin Ranninger, ředitel české pobočky neziskové organizace ProVeg International. „Díky rostoucímu zájmu maloobchodních řetězců o udržitelné a zdravé potraviny se bude nabídka rostlinných potravin v následujících letech rozšiřovat.”

Foto: Archiv New Feed Forum

Prodejní data tomuto vývoji také nasvědčují. „Tesco se v rámci naší strategie zdravého stravování zavázalo ke zvýšení prodeje rostlinných alternativ o 300 % do roku 2025. V roce 2020, kdy jsme si tento cíl stanovili nám to přišlo ambiciózní,” uvádí Chris Gee, produktový ředitel Tesco Česká republika. „Když se ale podívám na to, jak ve skutečnosti rosteme, myslím si, že bychom mohli chtít udělat víc. Je fantastické vidět, kolik energie je okolo tématu rostlinných alternativ i v České republice. Pro nás je to dáno také tím, že zdravé potraviny jsou v DNA společnosti Tesco.”

O nejnovější aktuality z oblasti vývoje nových produktů a tržních příležitostí se s publikem podělila Lu Ann Williams, působící na pozici ředitelky Global Insights ve společnosti Innova Market Insights. „Za poslední dva roky vidíme ohromný nárůst představení nových rostlinných produktů napříč kategoriemi,” sdělila Williams.

Flexitariáni a flexitariánky jako hlavní cílovou skupinu přiblížila Stephanie Jaczniakowska-McGirr, která má v ProVeg International na starosti mezinárodní spolupráci s výrobci potravin a maloobchodními řetězci. „Z mléčných alternativ jednoznačně vedou v oblíbenosti u spotřebitelů a spotřebitelek rostlinná mléka. U masových alternativ jde především o burgery a mletá masa. Evropští zákazníci a zákaznice nejsou se současnou nabídkou rostlinných alternativ zcela spokojeni. Přáli by si více rostlinných alternativ ke kuřecímu masu, rostlinných plátkových sýrů a mozzarelly,” uvedla Jaczniakowska-McGirr. „Klíčovým faktorem při vývoji nových produktů by měla být chuť a zdraví. Výrobci potravin a retail by měli také spolupracovat na cenové dostupnosti rostlinných alternativ, což je jedna z hlavních bariér, kterou spotřebitelé a spotřebitelky uvádějí v průzkumech.”

Foto: Archiv New Feed Forum

Shodu na tom, že zájem o rostlinné výrobky roste potvrdili také zástupkyně a zástupce maloobchodních řetězců v panelové diskuzi. „Je pro nás velmi důležité, aby naši zákazníci rostlinné výrobky ochutnali a aby pochopili, že jsou plnohodnotnou náhražkou a že skvěle chutnají. Mohou tím pomoci sobě i planetě,” uvedla Adéla Kovková CE Buying Manager v Tesco Česká republika.

Vlajkovou lodí řetězce Albert je dle manažerky kvality Anny Malenové Nature’s Promise a trendem do budoucna je nabízet k masové variantě identickou rostlinnou verzi. Na dotaz, v jakém roce si tipuje, že živočišné produkty budou v menšině proti těm rostlinným uvedl vedoucí firemní komunikace společnosti Lidl Tomáš Myler rok 2028. Edukace zákazníků a zákaznic a přiblížení rostlinných alternativ aktivně řeší všichni retaileři. Využívat k tomu chtějí jak letáky, tak sociální sítě a in-store komunikaci.

„S edukací a inspirací zákazníků a zákaznic má naše organizace bohaté zkušenosti, a to nejen v České republice,” dodal Martin Ranninger, ředitel ProVeg. „Aktivně spolupracujeme s maloobchodními řetězci i výrobci potravin a skrze naše komunikační kampaně, jako je například Veggie Challenge.”

New Food Forum se uskutečnilo 12. dubna v moderních eventových prostorech v samém srdci Karlína: Spojka Events. Dalšími partnery konference byly také Innova Market Insights, Deloitte, EIT Food a Impact Hub. Mediálními partnery byly Zboží&Prodej, Marketing & Media, Retail News, Maso a MediaGuru. Lahodný rostlinný catering během celého dne zajistil Perfect Canteen a o hladký průběh celé konference se partnersky postarala eventová agentura M-ocean, která se zaměřuje na tvorbu udržitelných událostí.