Nylon Jail slaví deset let a nahrávají novou desku

Kapela Nylon Jail se chystá k desátému výročí vydat nové album. Skladby pro novou desku kapela natáčí od konce loňského roku ve studiu Jámor u Ondřeje Ježka.

Autorem hudby a textů je kytarista Roman Vičík, kterého doplňuje extrovertní zpěvák s mimořádným rozsahem Jiřin Jirák. “Balancování mezi songy nesenými v duchu elektro-country, emotivními baladami a psychedelickými motivy nyní doplňují jazzověji znějící basou, kterou hýčká Jakub Vejnar. Rytmus ve studiu drží pevně ve svých rukách špičkový bubeník Roman Vícha,” komentuje za celou skupinu Jan Lauro.

Foto: Nylon Jail

Sestavu doplňuje Tony Dlapa, který sekunduje na kytaru Romanu Vičíkovi. Členové kapely jsou známi i ze spolupráce s jinými hudebníky – basista Jakub Vejnar hraje například s Anetou Langerovou, Hudbou Praha a November 2nd, bubeník Roman Vícha zase spolupracoval s Lenkou Dusilovou, Janou Kirschner, Richardem Müllerem nebo Ivanem Králem. Tony Dlapa hraje v pražské hip-hopové skupině Prago Union.

Kampaň k vydání nové desky skupina Nylon Jail odstartovala na začátku října koncertem v Cargo Gallery. Současně spustila také crowdfundingovou kampaň na platformě Hithit.cz, kde na fanoušky čeká celá řada zajímavých odměn. Nechybí mezi nimi například plakát, lístky na koncert, ale i pobyt v backstage při křtu desky, návštěva studia Jámor, kde deska vzniká, vystoupení na party či přespání ve věži na hradě Helfštýně. Cílem je vybrat do 26. listopadu 218 000 korun.

Foto: Létoslav Chromek

Výtěžek pokryje nejen náklady spojené s provozem studia Jámor, ale i zvukaře či osvětlovače, kteří skupině pomohou následné koncerty a festivaly realizovat. “Na první desku prodal ledvinu Roman, na druhou Jiřin, ale žádnou další už navíc nemáme, proto potřebujeme vaši pomoc,” komentují kampaň s nadsázkou členové skupiny na sociálních sítích.

Nylon Jail založil Vičík s Jirákem v Olomouci na podzim 2011, jejich první koncert se uskutečnil v květnu 2012 v olomouckém Jazz Tibet Clubu. Základní myšlenka na čistě elektronický projekt se postupně rozvinula směrem k rocku a country. V roce 2013 vydali debutové album nazvané My Heart Soars Like a Hawk, za které obdrželi hudební cenu Vinyla a byli nominováni na cenu Anděl. Po pauze se skupina pustila do natáčení druhého alba s názvem Irreversible Changes, na které hudebníci přizvali další zkušené muzikanty z kapel OTK, Priessnitz nebo Muff a také dívčí sbor.