Putin zešílel, jako odpověď nestačí. Pochopit válku na Ukrajině pomůže nová kniha českého reportéra

Datum 24. února 2022, kdy vypukla válka na Ukrajině, se zapsalo nesmazatelně do dějin, podobně jako teroristické útoky z 11. září 2001. Válka ale nezačala ze dne na den, jak to někteří lidé mohou vnímat. Jak se tedy stalo, že Vladimir Putin vyhlásil operaci vedoucí k desítkám tisíc obětí a spálené zemi? Na to odpoví nová kniha „Všechny cesty vedou k válce“ českého válečného reportéra Vojtěcha Boháče, který deset let zachycoval dění v Rusku a na Ukrajině. Kniha půjde do tisku v září a na její vznik mohou lidé přispět na crowdfundingovém portálu Hithit.

„Do Ruska jsem se poprvé vypravil v létě 2011. Nejprve jen na měsíc na Sibiř, ale když jsem zjistil, že země skrývá hodně k objevování, zůstal jsem tam studovat rovnou celý rok. Rok, ve kterém skončila svobodomyslná éra prezidenta Medvěděva a po masových prodemokratických protestech po celé zemi usedl zpět do prezidentského křesla Vladimir Putin,“ vysvětluje Vojtěch Boháč, který v nedávné době získal za svoji činnost Novinářskou křepelku. Ocenění, které se uděluje autorům do 33 let.

Po pauze v Česku se pak v roce 2013 vrátil zpět na východ – už ne do Ruska, ale na tenkrát v Česku prakticky zapomenutý poloostrov Krym. Do studia politologie na simferopolské univerzitě a práce v místních novinách mu ale zasáhl další velký pohyb v Rusku – tentokrát rozhodnutí Vladimira Putina anektovat po konci ukrajinského Euromajdanu poloostrov Krym.

Foto: Majda Slámová/Voxpot

„To, že jsem se začal objevoval na místech, kde to právě nějakým způsobem hořelo, ze mě trochu mimochodem udělalo reportéra. Velmi rychle jsem se objevil v zákopech začínající války na Donbase. Ze strany nově vyhlášených a nikým neuznaných republik jsem sledoval klíčovou bitvu o městečko Debalceve a pak už to šlo ráz naráz,“ říká Vojtěch Boháč, který dokumentoval i únorovou ruskou agresi.

Rusko během jedenácti let opouští i poslední snahy působit jako demokratická země západního střihu a začíná si nárokovat stále větší vliv nejen v zemích bývalého Sovětského svazu. Ukazuje přitom, že pod vedením Vladimira Putina je odhodláno použít pro dosažení svých cílů i tvrdou sílu a nehledět příliš na to, o kolik lépe nebo hůř se žije obyvatelům velké země.

Na trhu se tak poprvé objeví kniha v českém jazyce, která komplexně zachycuje aktuální dění, které přepisuje světové dějiny. Její příběh by měl lidem dát i odrazový můstek pro čtení dalšího vývoje, ať už bude jakýkoli. Publikaci si můžete s předstihem pořídit na Hithitu pro sebe, ale i třeba jako dárek pro své blízké na Vánoce. Mezi odměnami ale Vojtěch Boháč nabízí i autorské čtení nebo dárek přímo z Ukrajiny. Kampaň běží do 4. srpna.




Tagy: