Za ajurvédou nemusíte do Indie. Zkuste lázně!

Klasické masáže sice stále vedou, ale na paty jim začíná šlapat exotická konkurence. Ze statistik, které má k dispozici portál Spa.cz zaměřený na wellness a lázeňské pobyty, vyplývá, že Češi se stále více zajímají o ajurvédu, která má původ v Indii. „Je to jedna z nejhledanějších procedur na našem webu,“ potvrzuje manažer Spa.cz Richard Šipoš.

Co stojí za oblibou ajurvédy? Zcela jistě to bude její schopnost uvolnit celé tělo i mysl od každodenního stresu. Jako jedna z mála technik dokáže také účinně působit na vylučování toxinů. Kvůli modernímu způsobu života, konzumaci konzervovaných či jinak upravených potravin a užívání léků se do našeho těla dostává velké množství chemických látek, které se postupně hromadí a narušují energetickou rovnováhu.

Při masáži dochází k vyloučení toxinů uložených hluboko ve svalových tkáních, kostní hmotě i kůži, což napomáhá opětovné regeneraci. Příznivě také ovlivňuje všechny systémy v našem těle: lymfatický, trávicí, dýchací, imunitní, nervový, pohybový systém a podporuje také krevní oběh.

Foto: Spa.cz

„V poslední době stoupá obecně zájem o alternativní postupy v léčbě různých problémů. Ajurvéda zaujímá pevné místo vedle např. čínské medicíny. Má blahodárný vliv nejen na pohybový aparát, ale také jako prevence či léčba duševních poruch zapříčiněných zejména stresem,“ říká MUDr. Jan Buzek, rehabilitační lékař z hotelu Reitenberger Spa Medical v Mariánských lázních. Dodává, že jeho pracoviště využívá ajurvédské masáže a koupele od poloviny roku 2022. „Každý měsíc se díky prodeji těchto terapií navýšil příjem ze služeb spa&wellness o zhruba 70 %,“ upřesňuje lékař.

Jedna masáž i celý program

Nárůst poptávky potvrzují i další pracoviště. „V našem resortu je o ajurvédské procedury velký zájem. Klienti si mohou vybrat z více variant masáží nebo si sestavit celý ajurvédský program. Velmi často si tyto procedury vybírají klienti, kteří se s ajurvédou ještě nesetkali a je to pro ně nové,“ popisuje Martin Vik ze Spa resortu Tree of Life v Lázních Bělohrad.

Mezi nejžádanější podle jeho slov patří indická masáž hlavy. „Jedná se o jednu z nejefektivnějších cest k uvolnění stresu. Namasírujeme klientovi jak obličejovou tak i vlasovou část hlavy. Zmírníme tím únavu, napětí, případně i bolest hlavy a navodíme pocit intenzivního odpočinku. Pro navození intenzivního pocitu relaxace používáme při této proceduře speciální masážní olej,“ přibližuje podstatu procedury.

Foto: Spa.cz

Svěřte se odborníkům

V lázeňských nebo wellness centrech si obvykle můžete vybírat hned z několika typů ajurvédických masáží. Většina z nich mezi svými procedurami nabízí masáž hlavy, šíje, zad a ramen, chodidel či celého těla. Ke zlepšení účinků se rovněž používají různé olejíčky či prášky obsahující aktivní substance bylin a kořínků.

Používání bylinek není jen kosmetická záležitost, každá bylinka má svůj význam a specialista na ajurvédu by se v nich měl dobře vyznat. Platí tedy, že je dobré vybírat si ajurvedické procedury tam, kde se této oblasti do hloubky věnují. Potom se vaše investice opravdu vyplatí.




Tagy: