Fašank nebo-li masopust nemine ani Mlýnec

Úderem Tří králů se nejen oficiálně loučíme s Vánocemi, ale zároveň začíná období plné veselí a hodování – masopust neboli fašank. Tato pohanská tradice je oslavou před dlouhým postním obdobím a vyznačuje se bohatou hostinou se spoustou jídla – zabijačkami, pečeněmi nebo voňavými buchtami. Na to mysleli také v pražské restauraci Mlýnec, kde si pro návštěvníky připravili pravé masopustní menu po celý leden.

Šéfkuchař Marek Šáda se pro první menu letošního roku inspiroval v masopustní kuchyni našich babiček a vytvořil kombinaci tradičních hutnějších českých pokrmů typických pro aktuální mrazivé období. Jako předkrm si vychutnáte vepřovou paštiku s kapustou a zelím, pokračovat můžete pražskou šunkou s křenem a jako hlavní chod vyzkoušet grilovaný hřbet z přeštíka. Sladkou tečkou nemůže být nic jiného, než domácí buchty s hruškami a citronovou omáčkou.

Masopustní hodování se v restauraci Mlýnec promítlo také do víkendových brunchů. Konkrétně 26. a 27. ledna na návštěvníky čeká skutečně bohatá hostina. Ochutnat lze vepřovou paštiku, gulášovou polévku, trhaný bůček, domácí prejt, hanácké koláče nebo pro masopust velmi typické boží milosti. Brunch je pro vás připraven po oba dny od 11:30 do 15 hodin.

Zažijte masopust v plné parádě a vyrazte za tradičním zimním hodováním do restaurace Mlýnec. Masopustní menu zůstane na jídelním lístku po celý leden, speciální brunch je připraven o víkendu 26. a 27. ledna.

Lednové masopustní menu

Vepřová paštika a křupky, růžičková kapusta, zelí

Pražská šunka, řepa, křen, kmínový chléb

Grilovaný hřbet z přeštíka, brambory, kroupy, majoránka, smažená cibule

Domácí buchty, hrušky, citronová omáčka

 

Masopustní brunch (26. a 27. 1.)

Předkrmy

Vepřová paštika s foie gras

Listový salát, pečená řepa, vepřové křupky

Gulášová polévka z hlívy ústřičné

Hlavní chody

V másle pošírovaná treska, krusta z klobásy od Dolejších

Trhaný bůček, hořčičné semínko, zázvor, demiglace

Domácí prejt

Nastavovaná kaše

Domácí fermentované zelí

Dezerty

Hanácké koláče (babiččin recept od Františky)

Boží milosti

Zmrzlinový bar + nápoje




Tagy: