Na sv. Martina si v podnicích Together daly sraz husy i kachny

Na co si letos vsadíte? Přijede sv. Martin na bílém koni a přinese s sebou sněhové vločky, nebo zase bude na blátě? Těžko říct, že? Pokud ale rádi sázíte na jistotu, pak svátek sv. Martina strávíte ve společnosti vybraných podniků gastro aliance Together, které chystají do křupava upečené týdenní svatomartinské menu. A to nejen tradiční husí, ale i kachní.

Nejlepší husa vypadá jako z pohádky
Legenda vypráví, že když přišli sv. Martina požádat, aby se stal biskupem, schoval se do hejna hus. Ty ho ovšem prozradily a tento jejich čin si každý rok připomínáme 11. listopadu právě na talíři. Jak by asi vypadala tradice, kdyby se sv. Martin schoval mezi jiná zvířata?

Nechme raději spekulací a řekněme si, jak správně husu vybrat a jak dlouho se peče, než se dostane na náš stůl. „Ideální je, když je husa z volného chovu a pěkně vysportovaná, nejlépe do 4 kg,“ popisuje šéfkuchař restaurace Brambory Lukáš Soukup a šéfkuchař Vinohradského Parlamentu Jan Pípal ho doplňuje: „Nejlepší husa vypadá jako z pohádky, je čistá a dobře živená.“ Abyste si na huse opravdu pochutnali, je třeba dodržovat určité zásady pečení. „Ideální je ji péct na nižší teplotu, já preferuji na 80 °C po dobu 8 až 12 hodin. Díky tomu neztratíte na gramáži,“ dělí se o své zkušenosti Jan Pípal.   

Protože nejlepší je si dát husu od těch, kteří ví, jak ji skutečně dobře připravit, pojďme se seznámit s husím menu ve Vinohradském Parlamentu a Bramborách na Pankráci. V obou restauracích se můžete těšit na sváteční husí kaldoun s drůbky, husí stehno i husí roládu. Pokud se vydáte za svatomartinským menu jako celá rodina nebo půjdete ve čtyřech, výběr vám usnadní celá pečená kachna s variací knedlíků a zelí. Restaurace Brambory nabídne i škubánky s trhaným husím masem se šťávou a karamelizovanými hruškami a Vinohradský Parlament zase langoše s pečeným trhaným husím masem se zelným salátem a klobásovou drobenkou. Pro ty, co nebudou mít takový hlad, bude tamtéž v nabídce husí játrovka s topinkami a hruškovým pyré. Pokud se ani do jedné restaurace nedostanete přímo na svátek sv. Martina, nesmutněte. Sváteční menu ve Vinohradském Parlamentu budou mít od 8. do 14. a v restauraci Brambory od 9. do 15. listopadu.

Kachna chutná výborně i nasladko
Pokud je na vás husa moc tučná nebo byste chtěli vyzkoušet něco jiného, belgická restaurace Bruxx vám nabízí skvělou alternativu. Na svátek sv. Martina totiž připravují speciální menu, jehož hlavní ingrediencí bude kachna. „Oproti huse je kachna o polovinu menší, má tmavší maso, které je lehce nasládlé. Nemá také tolik tuku. Stejně jako husa ale vyžaduje poměrně dlouhou dobu pečení,“ vysvětluje rozdíl mezi oběma opeřenci sous chef Bruxxu Oldřich Matoušek. Ten z chystaného menu hostům doporučuje ochutnat kachnu na pomerančích. „Je to známý francouzský recept. Kachna se peče v silné masové šťávě s pomeranči, pomerančovou kůrou a šťávou. Omáčku z francouzského pomerančového likéru připravíme přímo před hosty, kdy likér oflambujeme a přelijeme jím kachnu, což zaručí velký chuťový zážitek.“

Kromě tohoto receptu se hosté mohou těšit na další delikatesy jako artyčokovou polévku s foie gras, grilované kachní prso s omáčkou z lékořice a artyčokovým pyré, nebo kachní prso s čerstvými houbami a foie gras espumou. Na slavnostní menu v Bruxxu můžete zajít od 9. do 11. listopadu