Vyzkoušejte lahodné recepty z Veggie Challenge

Lidé po celém světě se vedle již celkem zažitého Suchého února v posledních letech hojně zapojují také do Veganuary. Jde o každoroční výzvu organizovanou britskou neziskovou organizací, která povzbuzuje lidi k tomu, aby se v měsíci lednu stravovali více rostlinně. Obdoba této výzvy nyní dorazila i do Česka v podobě Veggie Challenge, za kterou u nás stojí organizace ProVeg Česko. Přihlásit se se do ní může kdokoliv zdarma během ledna. Všichni účastníci získají přístup ke stovce lahodných rostlinných receptů. My vám nyní přinášíme malou ukázku.

Paella s uzeným tempehem

Suroviny:

    • 1 a ½ hrnku kulatozrnné rýže
    • 1 litr zeleninového vývaru
    • 1 lžička šafránu
    • 1 červená paprika
    • 1 šalotka
    • 2 stroužky česneku
    • 1 rajče
    • 1 lžíce rajčatového protlaku
    • 150 g uzeného tempehu
    • tofu nebo veganských klobásek
    • 1 lžička sladké mleté papriky
    • 1 lžička uzené papriky
    • 150 g žampionů
    • 1 hrnek mraženého hrášku
    • sůl, pepř, olivový olej, citron

Postup:

Pro přípravu paelly budeme potřebovat pánev s co nejširším dnem. Do hořkého vývaru přidáme šafrán a krátce povaříme. Na rozehřáté pánvi s dvěma lžícemi olivového oleje orestujeme nadrobno nakrájenou šalotku s tempehem a červenou paprikou. Přidáme žampiony nakrájené na plátky, rajče nakrájené na kostičky, rozmačkaný česnek, rajčatový protlak, sladkou a uzenou mletou červenou papriku a krátce orestujeme. Rovnoměrně zasypeme rýži, osolíme, opepříme a zalijeme vývarem. Od tohoto bodu už rýži nemícháme. Vaříme přibližně 2 minuty na silném ohni a poté přibližně 20 minut na mírném ohni. Rýže postupně vývar absorbuje. Jakmile není v pánvi tekutina a rýže je uvařená, stáhneme z ohně. Zasypeme hráškem, pánev přikryjeme alobalem a necháme 10 minut odpočívat. Podáváme s plátkem citronu.

Lilkové lasagne s čočkou a kešu sýrem

Omáčka

  • 1 a ½ hrnku uvařené čočky
  • 2 plechovky drcených rajčat
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 středně velká mrkev
  • 1 šalotka
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžíce sušených bylinek (oregano, bazalka, tymián)
  • sůl, pepř
  • špetka chilli

Kešu sýr

  • 1 hrnek kešu ořechů namočených na několik hodin ve vodě
  • 400 g tofu natural
  • ½ hrnku lahůdkového droždí
  • 4 lžíce citronové šťávy
  • ½ lžičky sušeného česneku
  • sůl, pepř

Ostatní

  • 2 větší lilky
  • 3 hrnky čerstvého špenátu

Postup

Troubu předehřejeme na 180 ºC a dva velké plechy vysteleme pečícím papírem. Lilky nakrájíme na tenké plátky a z obou stran osolíme. Necháme 15 minut odležet a následně plátky vysušíme pomocí papírové utěrky. Plátky lilku položíme na plech a jemně pokapeme olivovým olejem. Pečeme přibližně 15 minut.
Mezitím si připravíme omáčku. V hluboké pánvi rozehřejeme olivový olej a orestujeme nadrobno nakrájenou šalotku. Přidáme nadrobno nakrájenou mrkev, celer a cukr a zvolna restujeme dalších 10 minut. Do pánve přimícháme drcená rajčata, promícháme a pár minut povaříme. Přidáme uvařenou čočku, rozmačkaný česnek, lahůdkové droždí a bylinky. Dochutíme pepřem, solí a chilli dle chuti.

Kešu sýr připravíme rozmixováním scezených kešu ořechů, tofu a lahůdkového droždí. Dochutíme citronovou šťávou, solí, pepřem a sušeným česnekem.
Na dno zapékací nádoby dáme jednu naběračku omáčky a rovnoměrně rozetřeme. Položíme vrstvu plátků lilku, na kterou dáme vrstvu kešu sýra a posypeme čerstvým špenátem. Takto lasagne postupně vrstvíme, přičemž poslední vrstvou by měla být rajčatová omáčka.
Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme přibližně 40 minut. Podáváme se salátem z čerstvé zeleniny.

Polévka z červené čočky

Suroviny

  • 1 a ½ hrnku červené čočky
  • 1 mrkev nakrájená na kostky
  • 2 stonky nakrájeného řapíkatého celeru
  • 1 plechovka drcených rajčat
  • 1 nadrobno nakrájená cibule
  • 3 hrnky špenátu
  • 4 stroužky česneku
  • kousek nastrouhaného zázvoru (cca 4 cm)
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 l vody
  • 2 hrnky vývaru
  • olivový olej
  • sůl
  • šťáva z jednoho citronu

Postup

Na olivovém oleji osmažíme cibuli, mrkev a celer. Přidáme česnek, zázvor, římský kmín, kurkumu, rajčata, čočku a sůl. Promícháme a zalijeme vývarem s vodou. Vaříme do změknutí čočky. Část polévky můžeme rozmixovat. Přidáme špenát a dochutíme citronovou šťávou.

Sendvič s rostlinnou vajíčkovou pomazánkou

Suroviny

  • 1 balení tofu natural
  • 150 ml rostlinného jogurtu či rostlinné zakysané smetany
  • 1 lžička hořčice
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 špetka kurkumy
  • 1 lžička černé soli kala namak
  • Pepř, sůl
  • Pažitka dle chuti
  • Plátky žitného chleba
  • Oblíbená sezónní zelenina

Postup

Tofu rozdrolíme vidličkou a smícháme s ostatními surovinami. Namažeme na plátky chleba, přidáme oblíbenou zeleninu a připravíme sendviče.

Meruňkový jahelník

Suroviny

  • 2 hrnky jáhel
  • 1 litr rostlinného mléka (sojové, ovesné)
  • 2 středně velká nastrouhaná jablka
  • ½ hrnku nasekaných vlašských ořechů
  • meruňky (či jiné ovoce dle sezony)
  • 5 lžic cukru
  • rozinky dle chuti
  • rostlinný tuk na vymazání formy
  • špetka soli

Postup

Jáhly nejdříve důkladně propláchneme a spaříme horkou vodou, scedíme a postup opakujeme ještě dvakrát, abychom je zbavili hořkosti. Následně si z jáhel a mléka uvaříme kaši, kterou dosladíme dle chuti datlovým nebo jiným sirupem. Vystydlou jáhlovou kaši smícháme s jablky, oříšky a rozinkami. Do vymazané dortové formy navrstvíme polovinu směsi, na ni naklademe rozpůlené meruňky a zakryjeme druhou polovinou jáhlové kaše. Pečeme přibližně 40 minut na 180 °C. Vystydlý dezert posypeme moučkovým cukrem.

Foto: archiv ProVeg