Znáte rodinné cukrárny La Torta? Rozhodně stojí za návštěvu

Zákusky inspirované cukrářskými domy v Paříži a Vídni, krémové gelato vyráběné italským postupem, a především nadšené sestry, které za tím vším stojí. Cukrárny Cafe La Torta v Praze a Táboře na vás dýchnou vůní dálek, ale také láskou k tradicím. Pečlivá příprava všech laskomin, kvalitní suroviny, a především přístup cukrářů plných entuziasmu vytváří rodinnou atmosféru již 25 let.

Dvě sestry, stejná vášeň

Touha vychutnávat si něco jiného než špičky a laskonky přivedla v roce 1995 dvě sestry, Hanu Kozubovou a Radku Schneiderovou, k cukrařině. Přestože se každá věnovaly jinému oboru (právo a ekonomie),rozhodly se přenést chutě z vídeňských cukráren, francouzských patisserií a italských gelaterií i k nám do Česka. Postupně vlastní cestou pronikly do tajů cukrařiny a otevřeli v pražské Melantrichově ulici svoji první pobočku. „Chtěly jsme něco, co má silného génia loci. Volba padla na gotický dům U zlaté konvice s majestátní křížovou klenbou a renesančním portálem,“ přibližuje vznik první cukrárny Radka Schneiderová. Díky zákuskům z kvalitních surovin a vřelému přístupu rodinné firmy na sebe úspěch nenechal dlouho čekat. „Šest let po otevření Melantrichovy jsme otevřely další kavárnu Cafe Campanila v Táboře, ve stejném městě pak i restauraci Cafe La Torta. O rok později, v roce 2006, jsme posílily Prahu a návštěvníci mohli zavítat do Nerudovy ulice, kde se nachází naše čtvrtá provozovna,“ doplňuje druhá ze sester Hana Kozubová. Za 25 let se rodinná firma změnila na generační, kde nyní pracuje  i syn Martina dcera Monika.

Je libo francouzský dortík nebo italské gelato?

Za 25 let své existence cukráři Cafe La Torta vypilovali své zákusky k dokonalosti. Jejich touha posouvat se dál dává vzniknout stále novým inspirativním dezertům. Mezi nejoblíbenější patří malinový dezert eclair s vanilkovou mousse nebo dort Gold Prag plný čokolády. Ta je dovážena z Belgie nebo Francie, samotné kakao je používáno minimálně. Chuť dálek je zde doslovná – v dezertech najdete vanilku z Madagaskaru, pistácie ze Středomoří a lískové oříšky z italského Piemontu. Na ztužení se používá výhradně agar z mořských řas. Vychutnat si můžete také krémovou zmrzlinu, na které dlouho pracovali technologové Cafe La Torta. „Chtěly jsme zmrzlinu, která by předčila tu italskou. Na tu vám žádný zmrzlinář v Itálii recept nedá, takže se jedná o naše vlastní recepty. Inspirací nám byly staré italské postupy, zmrzlinu vyrábíme ze žloutkové a čokoládové salsy, kterou si vaříme a víme, že se čekání vyplatilo. Proto můžeme našim zákazníkům nabídnout opravdu jemnou zmrzlinu ze smetany či ovoce či několik druhů čokoládové zmrzliny. Všechny chutě si můžete vychutnat také ve zmrzlinovém poháru, affogato a milkshaku“ uzavírá Hana Kozubová.

Vůni vanilkového krému a křupavé čokolády najdete na:

Cafe La Torta – Melantrichova 477/20, Praha 1

Cafe La Torta – Nerudova 232/49, Praha – Malá Strana

Cafe La Torta Tábor – Husovo náměstí 627, Tábor

Cafe Campanila – Třída 9. května 1461, Tábor

Dnes ochutnáte:

 POPELKA

Krém ze žloutků a vanilky, oříšková náplň, čokoláda gianduia, oříšky.

GOLDEN PRAG

Tři druhy čokolády – hořká 70%, mléčná a bílá, čokoládová ganache.

SNĚHURKA

Krém ze žloutků a vanilky, malinové želé, čokoláda, ovoce.

JAHŮDKA

Lehoučký jogurtový krém, jahody s mátou.

AMADEUS

Krém z hořké 70% čokolády, náplň ze žloutků a pistácií, pistáciová čokoláda.