Slow Femme vydává unikátní knihu o udržitelnosti

Módní průmysl vypustí do oceánů půl milionu tun mikroplastů a je zodpovědný za víc emisí, než vyprodukuje mezinárodní letecká i lodní doprava dohromady. Jeden z faktů, o kterém se dozvědí čtenáři v nově připravované Ročence platformy Slow Femme. Ta propojuje ženy, které milují módu, ale není jim lhostejný její dopad na člověka a životní prostředí. Vznik ročenky můžete nyní podpořit na Hithitu.

Snahou Slow Femme je ukázat ženám, že oblékat se zodpovědně znamená vybírat kvalitní a dobře padnoucí kousky, byť i z vintage shopu. Být Slow Femme je životní styl. Znamená vážit si hodnoty práce a života každého, kdo se na výrobě oblečení podílí. Věřit v hodnoty jako udržitelnost, transparentnost, lokálnost a etičnost a zároveň žít a oblékat se podle vlastního stylu.

Slow Femme vstupuje do třetí sezóny. Za dva roky přinesl přes 200 inspirativních online článků, autorských textů a fotografií.

Skrze Slow Femme platformu učíme ženy, jak zodpovědně přistupovat k výběru a péči o oblečení. Tuto misi jsme promítly i do Slow Femme Ročenky, která je doplněna mindfulness a úvahovými texty. Slow Fashion totiž není jen o změně nákupních návyků, ale o celkové změně vnímání oblečení jako spotřebního zboží. Protože se snažíme o publikaci nadčasových témat, rozhodly jsme se pro tisk Ročenky. Nechceme totiž, aby se naše texty ztratily v hlubinách internetu,” vysvětluje Karolína Břinková, spoluzakladatelka Slow Femme.

V Ročence čtenář najde investigativní články, praktické rady a tipy, úvahy a rozhovory na téma udržitelnost v módním průmyslu i v běžném, každodenním životě. Těšit se mohou na 150 stran doplněných o fotografie a ilustrace, které potěší oko i duši. Výsledkem je magazín s trvanlivou hodnotou o formátu knihy, jež se vejde do každé knihovny. Ročenka nabídne 31 autorských textů, část z nich tvoří nejlepší články ze Slow Femme doplněné o osm zcela nových článků.

Slow Femme založily v roce 2018 Karolína Břinková a Veronika Ohrádková. Platforma stojí na dobrovolné práci všech členek redakce.

10 FAKTŮ O MÓDNÍM PRŮMYSLU, JIMIŽ SE ROČENKA ZABÝVÁ: 

  1. V roce 2015 využil módní průmysl 79 miliard kubických metrů vody, množství ideální pro jednoho člověka na téměř tři roky.
  2. 80 až 90 % odpadové vody z výroby se vrátí do řek bez jakýkoliv úprav nebo filtrace.
  3. Každý rok navíc módní průmysl vypustí do oceánů půl milionu tun mikroplastů a je zodpovědný za víc emisí, než vyprodukuje mezinárodní letecká i lodní doprava dohromady.
  4. Jenom jedna z deseti módních značek přitom projevuje obavy ohledně znečišťování řek, oceánů a pitné vody.
  5. Ročně si lidé koupí na celém světě450 miliónů párů džínů. Na výrobu pouze 40 párů přitom potřebné množství vody odpovídá objemu veřejného bazénu.
  6. V současnostinakupujeme o 400 % víc oblečení než v 80. letech minulého století a v průměru nosíme jen 20 % pravidelně.
  7. Nenošení nás vede k zbavování se věcí a nákupu nových stylovějších kousků. Tento nekonečný cyklus způsobuje, že v některých zemích ročně končí na skládkách až 300 000 tun oblečení.
  8. Polyester je v módním průmyslu aktuálně nejpoužívanějším materiálem i přesto, že jsou fosilní paliva největším strůjcem klimatických změn. Až 90 % všech vyráběných oděvů obsahuje polyester, polyamid, elastan nebo acryl – materiály, které se vyrábí z ropy a jejich produkce je velmi náročná z hlediska produkce CO2.
  9. Jakožto konzumenti máme sílu ukázat oděvním firmám, že planeta je naší prioritou. Nejlepší věc, kterou můžeme udělat je nakupovat méně a kvalitněji. Budeme spokojenější, oblečení nám déle vydrží a zároveň se sníží náš textilní odpad. Říkáte si, jestli to pomůže?
  10. Dle údajů organizace WRAP se ve Velké Británii snížilo množství vyhozeného oblečení mezi lety 2012 a 2015 o 14 %, což znamená o 50 000 tun textilií méně na skládkách! Jak se to povedlo? S největší pravděpodobností díky větší informovanosti lidí o problému textilního odpadu. Edukace zákazníků má tedy velký dopad. Jinými slovy, každý z nás má možnost něco změnit.

foto: archiv projektu Slow Femme