Jak ušetřit za ovoce? Poradí vám nová kniha

Věděli jste, že Praha mezi rušnými uličkami schovává spousty starých sadů, kde si můžete zdarma načesat sladká jablka, hrušky, třešně a další ovoce? Kniha Pražské ovocné sady ukazuje Prahu z jiného úhlu pohledu a zve vás na místa, o kterých mnohdy netuší ani místní.

Stejně jako v krajině tak i ve městech mnoho plodů spadne na zem a nepovšimnutě hnije, zatímco supermarkety překypují ovocem bez chuti z druhého konce planety. Aby zabránil plýtvání a přispěl tak krajině i lidem, sepsal tým Na ovoce detailního průvodce volně dostupnými sady včetně jejich historie, tipů a praktických rad. Na své si tak v knize přijde nejeden milovník přírody, historie či zero waste filozofie.

Foto: archiv projektu

Autorem textů je vášnivý sadař Dominik Grohmann, lektor se specializací na staré odrůdy ovocných stromů. Do tvorby knihy se také zapojil celý tým Na ovoce, s podporou Jiřího Roma z pražského Magistrátu, díky kterému se místní sady pomalu navracejí k životu. “Pražské ovocné sady jsou naprosto unikátní. Znovu a znovu v nich objevuji další příběhy, zákoutí a nové chutě. Stačí jen vyrazit a zakousnout se.” Dominik Grohmann, autor knihy a potulný sadař.
Tato unikátní kniha navíc obsahuje ovocné recepty, podrobné mapky včetně navrhovaných výletních tras, seznamy odrůd s praktickým kalendáriem, aneb v jakém měsíci pro které ovoce a kam. Vše je doplněno snímky od fotografa Richarda Hodonického.

Foto: archiv projektu

Kniha se momentálně nachází ve fázi makety. K jejímu vydání autorům chybí finance, které se mimo jiné snaží získat prostřednictvím kampaně na portálu HitHit.cz. Pokud vás kniha zaujala, můžete si ji v rámci kampaně předplatit, či přispět libovolnou částkou a podílet se tak na její realizaci. Pokud kampaň překoná svůj stanovený cíl 150 000 Kč, pustí se autoři také do knižní audioverze, která spolu s již existující mobilní aplikací Na ovoce vytvoří kompletní zážitek. V případě, že kampaň úspěšná nebude, finance vám budou vráceny.

Více o samotném projektu se dozvíte na stránkách https://www.na-ovoce.cz/