Paměť národa chce dát hlas tichým hrdinům, kvůli realizaci speciální expozice žádá o pomoc veřejnost

Institut Paměti národa v Brně brzy otevře interaktivní expozici Tichá hrdinství, která návštěvníkům umožní prožít příběhy pamětníků totalit takřka na vlastní kůži. Kvůli zvýšené inflaci ale chybí část peněz na dokončení prací. Proto Paměť národa spojila síly s platformou Hithit, kde mohou lidé na dokončení expozice přispět.

“Využíváme moderní technologie, které vypráví strhujícím způsobem naše Příběhy 20. století. Zažijete příběhy z 2. světové války a komunismu, například ve speciální promítací komoře s kouřovými efekty, pomocí rozšířené reality nebo s použitím interaktivních obrazovek. Výstava je určena pro dospělou veřejnost, rodiny, nabízí ale skvělé programy i pro školní třídy,” říká Mikuláš Kroupa, ředitel Post Bellum a zakladatel Paměti národa.

Realizace výstavy stojí celkem 10 milionů korun. Chybějící částka je 660 000 korun, tolik potřebuje Paměť národa získat pomocí crowdfundingové kampaně. Lidé zatím poslali přes 300 tisíc korun.

Foto: Paměť národa

Veřejnost pozná neuvěřitelné příběhy lidí, kteří se nenechali zlomit. Interaktivní expozice Tichá hrdinství jim umožní prožít osudové okamžiky neznámých hrdinů: Milena pomáhala vězňům v Jáchymově, Tomáš velel československým jednotkám na východní frontě, Jaryna chránila lidi před transporty a Leopold se přidal k domácímu odboji.

Paměť národa v úplném centru města vedle Staré radnice otevře výstavu Tichá hrdinství už 29. května 2023. Výstava bude čerpat ze stejnojmenné sbírky Paměť národa, která už přes 20 let zaznamenává a zpřístupňuje vzpomínky pamětníků totalit 20. století a řadí se k největším vzpomínkovým archivům na světě.

Foto: Paměť národa

Unikátní multimediální expozice tak pomocí autentických svědectví pamětníků přiblíží návštěvníkům 2. světovou válku a 50. léta minulého století. Přispět na její vznik mohou zájemci až do 11. května. Mezi odměnami najdou speciální prohlídky expozice, ale i třeba startovné na oblíbený běh pro Paměť národa, který se uskuteční v několika městech v Česku v druhé polovině května.