Red Bull Káry se řítí na Prahu! Co vše byste měli vědět

V sobotu 16. září 2023 Praha přivítá unikátní závod Red Bull Káry, kdy se čtyřicet nemotorových vozítek spustí parkem Královka z Pražského Strahova. Závodit se bude v rychlosti, kreativitě a předvedené show. Posádky přihlásily výtvory na kolech s pracovními názvy jako banánový tryskáč, medvídek Pú, Tatra T3, párek v rohlíku nebo pojízdný vinohrad. Těšit se můžete na známé tváře jak v rolích účastníků, moderátorů, tak i diváků. Závod zahájí automobilový závodník Erik Cais.

Foto: archiv Red Bull Káry

Co jsou Red Bull Káry

Red Bull Káry jsou dnem plným zábavy, což dokazuje i oblíbenost této akce ve světě. První závod se konal v roce 2000 v Belgii a od té doby se zopakoval 138 krát v 52 zemích. Do Česka se vrací po 15 letech.

Jedná se o závod nemotorových vozidel, v němž 40 vybraných týmů představí svá podomácku vyrobená vozidla. Na trase vytyčené ve svahu pražského Strahova bude jejich úkolem vyhnout se všem překážkám a dosáhnout co nejrychlejšího času. Před startem bude mít každý tým půl minuty na to, aby získal porotu originální show. Nejrychlejší a nejkreativnější tým vyhrává.

V závodu nastoupí 40 týmů z celé republiky, které byly vybrány na základě zaslaných návrhů. O vítězství pojede např. banánový tryskáč, medvídek Pú, Tatra T3, krtikára, jamajský bob, párek v rohlíku nebo pojízdný vinohrad.

Foto: archiv Red Bull Káry

Známé osobnosti na startu i v porotě

Na závodní trať se postaví i týmy z řad známých osobností – Hvězdný tým Evropy 2, Vašek Matějovský a Jakub Štáfek, moderátor a milovník extrému Nikos Mach nebo youtubeři Erem. V porotě zasedne snowboardcrossařka Eva Adamczyková, biatlonistka Markéta Davidová, šermíř Alex Choupenitch, skateboardista David Luu, bavič Martin Mikyska, automobilový závodník Erik Cais, crossfiťačka Lucie Minářová a další. Celým dnem budou provázet moderátoři Snídaně s Novou Johan Mádr a Ondřej Havel spolu s Naomi Adachi.

Harmonogram akce

Důležitými časy, které je třeba znát, je otevření lokace ve 13:00. To je čas, kdy budete mít jedinečnou možnost navštívit paddock, kde budou připravené všechny káry a vy si tak mezi nimi můžete zvolit svého favorita. Ve 14:00 projede závodní trať automobilový závodník Erik Cais, a tím započne přibližně čtyřhodinová show. Samotná akce bude doprovázena hudbou a skvělým jídlem ve spolupráci s Foodorou a lokálními food trucky. O zábavu se postarají jak soutěžní týmy, moderátoři, tak komentátoři závodních jízd.