Studenti z Česka sestrojují rakety. Kdo vyhraje soutěž Czech Rocket Challenge?

V Česku právě probíhá druhý ročník raketové soutěže pro týmy studentů s názvem Czech Rocket Challenge. Soutěžní klání umožňuje nejen vysokoškolským, ale i středoškolským studentům nabýt zkušenosti z oblasti raketového inženýrství a získat tak praxi již během studia. Projekt může podpořit široká veřejnost na Hithitu.
Soutěž se nese v duchu od studentů studentům. Organizátorem soutěže je neziskový studentský spolek Czech Rocket Society (CRS) v čele s místopředsedou Vojtěchem Filipi. „Snažíme se okolo soutěže hlavně vytvořit komunitu nadšenců do raket a kosmonautiky, jelikož se jedná o rychle se rozvíjející obor, který má v Čechách velký potenciál,” upřesňuje záměr hlavní organizátor soutěže. Velkou přidanou hodnotou soutěže je také networking. „Spojujeme nejenom středoškolské a vysokoškolské studenty, ale také mladé profesionály, technologické firmy i technické univerzity,” dodává Anna Muchová, manažerka pro komunikaci.

Foto: Archiv Projektu

Jak soutěž probíhá? Týmy mají tři měsíce, aby vyvinuly a sestrojily své vlastní rakety. Jediné, co na začátku obdrží, je vyrobený motor a výškoměr na sběr dat. Během období soutěže je pro ně poskytnuta podpora v podobě vzdělávacích workshopů a individuálních konzultací s možností získat odborné rady. Celá soutěž vygraduje tzv. „odpalovací den”, kdy se všichni účastníci sejdou a předvedou své výtvory. Vítěz bude vybrán na základě udělených bodů získaných šesti soutěžních kategoriích, které jsou sestaveny tak, aby co nejlépe nasimulovaly skutečný proces vzniku rakety a studentům přinesly, co nejhodnotnější zkušenost do jejich profesního života.

„Bodování soutěže jsme rozdělili přibližně do šesti kategorií; od návrhu rakety a její technické vyspělosti, přes nápaditost mise rakety, až po samotný odpal a přesnost jeho predikcí. To vše pomáhá lépe nasimulovat, jak to ve skutečném raketovém světě chodí, namísto toho, aby studenti stavěli stroj, jehož jedinou funkcí bude letět do vzduchu,” komentuje bodovací systém organizátor soutěže, spolek Czech Rocket Society.

Foto: Archiv Projektu

Loňský a zároveň první ročník soutěže za sebou zanechal pozitivní ohlasy, a tak soutěž vzrostla a z původních 8 týmů je v současné době přihlášeno přes 70 týmů z celé České republiky. Aby soutěž mohla úspěšně proběhnout v takovém objemu, chybí neziskovému spolku finance, které jsou nezbytné k pokrytí nákladů jako je pronájem letiště na finále, výškoměry a motory pro týmy, startovací rampy a ostatní. Proto spolek zahájil kampaň na portálu HitHit.cz, kde se snaží docílit částky 60 000 Kč. Kromě dobrého pocitu z podpory nadaných studentů mohou přispěvatelé navíc získat například přívěšek rakety z 3D tisku.