5 tipů na silvestrovské pomazánky

Milujete silvestrovské ochutnávání různých dobrůtek, a to hlavně těch netradičních, které třeba ještě nemáte ve svém jídelním repertoáru? Autorky Velké svačinkové a Velké obědové bichle pro vás připravily 5 tipů na skvělé silvestrovské pomazánky, kterými ozvláštníte každou slavnostní tabuli. Krom toho vám najisto zachutnají tak, že si je budete chtít připravovat během celého roku.

Foto: www.vicnezkucharka.cz

1. Celerová pomazánka

Že by zrovna z celeru měla vzniknout slavnostní pomazánka? Vůbec se nenechte mýlit. Je báječná a lahodná. Krom toho ji připravíte doslova během pár minut.

Na 4 porce celerové pomazánky budete potřebovat: 1/2 celeru (200 g), 1 střední mrkev (70 g), 2 lžíce majonézy (40 g), 3 lžíce bílého jogurtu (60 g), 1 stroužek česneku (5 g), 1 špetku soli (5 g), 1 špetku pepře (2 g), 100 g goudym 1 hrst čerstvých bylinek – pažitka, bazalka, petržel (10 g).

Očištěný celer a mrkev nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme majonézu, bílý jogurt a také trošku soli a pepře. Přimícháme trošku čerstvých bylinek. Nakonec ještě vmícháme najemno nastrouhaný sýr a je hotovo.

2. Pomazánka s gorgonzolou, vínem a ořechy

Jemně sladko-slaná gorgonzola, sladké hroznové víno a do toho ořechy rovná se naprostá chuťová dokonalost. S touto pomazánkou překvapíte a rozhodně neuděláte krok vedle.

Na 4 porce budete potřebovat: 80 g polotučného tvarohu, 60 g gorgonzoly či nivy, 1 hrst hroznového vína (50 g), 1 hrst oříšků dle chuti (30 g) a 1–2 lžíce polotučného mléka na zjemnění (20 ml)

V misce smícháme tvaroh s nastrouhanou gorgonzolou (popřípadě nivou) a troškou mléka. Pokud chcete směs opravdu jemnou, tak ji rozmixujte. Přidáme ještě nadrobno nakrájené hrozno, nasekané oříšky a pomazánka je na světě.

Foto: www.vicnezkucharka.cz

3. Avokádová pomazánka

Pokud máte rádi avokádo, určitě nic nestojí v cestě přípravě naprosto bezvadné avokádové pomazánky. Avokádo samo o sobě je napěchované zdravím a úžasně zasytí. Výborně se k němu na ozdobu hodí čerstvá zelenina a třeba i klíčky řeřichy.

Na 4 porce budete potřebovat: 1 avokádo, 50 g lučiny, ½ cibule, 1 lžička citronové šťávy (5 ml), sůl, pepř

Avokádo rozmačkáme společně s lučinou a promícháme s nadrobno nakrájenou cibulkou. Osolíme a opepříme dle chuti a přidáme ještě menší lžičku citronové šťávy. A je hotovo!

Foto: www.vicnezkucharka.cz

4. Jednoduchá pomazánka z červené řepy

Růžové pohlazení po dušičce, přesně to je jednoduchá pomazánka z červené řepy. Variant na řepnou pomazánku existuje celá řada, ale tahle je opravdu velmi snadná a jednoduchá a její chuť je tak krásně čistá a lahodná.

Na 4 porce budete potřebovat: 250 g červené řepy, 100 g lučiny, 1 stroužek česneku, špetku drceného kmínu, sůl a trošku pažitky

Najemno nastrouhanou řepu promícháme s lučinou a stroužkem česneku utřeného se solí. Dochutíme drceným kmínem a pažitkou. Pro větší experimentátory doporučujeme vyzkoušet přidat trošku máty… Oh lalalaaa.

Foto: www.vicnezkucharka.cz

5. Pomazánka z pečených červených paprik

Pomazánka z červených paprik se stane naprostou láskou každého, kdo je milovníkem této zeleniny. Její výtečná sladko-papriková chuť s jemným čerstvým sýrem a bylinkami vám pěkně načechrá pírka.
Na 4 porce budete potřebovat: 500 g červené papriky kapie, 100 g lučiny, hrst bazalky, 1 stroužek česneku, špetku soli

Papriky omyjte, osušte, zabalíme do alobalu a vyskládáme na plech. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C přibližně 30 minut. Zchladlé papriky očistíme od slupky a zrníček a nakrájíme na tenké plátky. Smícháme je s lučinou, stroužkem česneku, solí a bazalkou. A je hotovo!

Více tipů i receptů najdete na www.vicnezkucharka.cz.