Hit letošního jara se jmenuje kombucha!

Jaro je časem nových začátků a k těm potřebujete energii. Jenže kde ji po dlouhé zimě vzít? Odpověď nabízí v novém produktu značka F.H. Prager. Že to s fermentovanými drinky umí, už třináct let dokazuje svými řemeslnými cidery. Teď uvádí na trh funkční nápoj Prager’s Kombucha ve dvou variantách. V obou najdete prospěšné probiotické kultury spojené s fermentací a antioxidanty přirozeně obsažené v čajovníku. Poznávacím znamením je etiketa ve stylu japonských dřevorytů, ale hlavně do detailu vyladěná chuť.

Právě příjemná chuť Prager’s Kombuchy překvapí nejvíc. Kdo má s pitím fermentovaného nápoje zkušenosti, dobře ví, že dokáže pořádně zkřivit pusu. S kyselou chutí si v F.H. Prager elegantně poradili. „Abychom dosáhli jemnější chuti, používáme jiný typ kvasných kultur, než najdete u ostatních kombuch na trhu. U naší kombuchy převažuje kvašení mléčného typu, zatímco většina kombuch dostupných na trhu kvasí spíše do octa, jehož intenzita často přebíjí chuť čaje,“ přibližuje Alexandros Samaras z F.H. Prager.

Rozdíl je také v množství probiotických kultur. V mainstreamových kombuchách narazíte pouze na jejich stopové množství, v kombuche od Prager’s je obsah vyšší. Obsažené kultury napomáhají správné funkci střev a mají pozitivní vliv na trávení. Naopak s cukrem se šetřilo: v porovnání s tradičními limonádami ho kombucha obsahuje méně. A protože základ tvoří sypané lístky čajovníku, se sklenkou do sebe dostanete i porci antioxidantů.

Foto: F.H. Prager

Čas na kombuchu? Kdykoli

Výhodou Prager’s Kombuchy je, že se dá pít po celý den. Ráno nastartuje trávení, po obědě zdravě doplní energii a večer může nahradit alkoholické drinky, aniž by měl člověk pocit, že jakkoli strádá.
Novinku můžete ochutnat ve dvou variantách: Prager’s Original Kombucha a Prager’s Kombucha Yerba Maté. „Pro výrobu běžné kombuchy se používá kombinace černého a zeleného čaje, v Prager’s Kombucha Original používáme pouze čaj zelený. Pro druhou variantu jsme použili praženou yerbu, která dává novince zajímavý chuťový podtón s nádechem do kávy,“ říká Alexandros Samaras. Čaje použité pro výrobu Prager’s Kombuchy pochází od tradičního výrobce bylinných směsí a čajů LEROS, který se specializuje na pěstování a dovoz těch nejkvalitnějších čajů a bylin z celého světa.

Foto: F.H. Prager

Funkční nápoje jsou trend

Proč se v F.H. Prager rozhodli uvést na trh zrovna funkční nápoj s probiotickými kulturami? „Sledujeme trendy na trhu a ukazuje se, že zdravé a funkční nápoje jsou nejrychleji rostoucí kategorií. V souladu se záměrem značky F.H. Prager chceme přinášet netradiční nápoje s originální chutí. Kombucha vzniká nealkoholickou fermentací podobně jako naše nealko cidery, a tak její výroba byla dalším přirozeným krokem,“ vysvětluje Alexandros Samaras. Nosným produktem této značky i nadále zůstávají řemeslné cidery, experimentální novinky vznikají pod subbrandem Prager’s.
Kombuchy bude možné zakoupit v supermarketech Globus a v online obchodech Rohlik.cz a Kosik.cz. Objednat je lze i přes e-shop na webu pragers.cz
Věděli jste, že kombucha se čte správně „kombuča“? Slovo „cha“ v japonštině označuje čaj, který tvoří základ kombuchy.