Jak prospět zdraví i peněžence? Krabičkujte!

Ceny jídla i obědových menu stále rostou do závratných výšin. Bojíte se podívat do své peněženky a občas se přistihnete, že z nervozity při přemýšlení nad obědem skřípete nevědomky zuby? Jak z toho ven? Řešením je připravit si párkrát do týdne oběd do krabičky. Že to není nic pro vás? Autorky Velké obědové bichle vám ukážou, že jste na omylu. Krabičkové obědy se totiž opravdu vyplatí, a to nejen finančně! Změnu stravovacích návyků totiž jistě ocení i vaše tělo.

Nebudeme si nic nalhávat, krabičkování vyžaduje trochu úsilí a taky trochu plánování, což pro ne úplně vášnivé kuchtíky může být trochu kámen úrazu, nicméně má mnoho benefitů, o kterých jste možná ani netušili.

Krabičkami k tučnější peněžence

Jedním z nich je nepochybně finanční úspora. Za cenu jednoho denního menu jste mnohdy schopni připravit jídlo minimálně pro 2 osoby nebo si porce například i zamrazit a mít tak v zásobě plnohodnotné jídlo, které při spěchu jako když najdete. Jestliže pak máte v práci dobrou partu kolegů a rádi spolu obědváte, zkuste se společně domluvit na tom, že se občas budete ve vaření střídat. Uvaříte ve větším množství a zároveň ochutnáte jinou kuchyni a poznáte chutě vašich kolegů. Snadno tak můžete nahradit pestrost, kterou přináší stravování v restauracích a poznat nové chutě.

Vaše chutě mají zelenou

Další výhodou přípravy obědů do práce je bezpochyby i to, že si můžete uvařit, na co máte zrovna chuť. “Mnoho z nás tuto možnost uvítá hlavně pokud se například snažíte zlepšit životosprávu a třeba shodit nějaké to kilo navíc. Nemusíte tak být závislí na tom, co zrovna poskytuje nejbližší jídelna nebo restaurace a můžete si sami nastavit velikost porce a hlavně její složení tak, aby bylo jídlo skutečně výživné a z kvalitních potravin. Kromě toho se také například nemusíte obávat toho, jestli v jídle není nějaký pro vás nebezpečný alergen nebo třeba nejde jen o extrémně nezdravý polotovar na pěkně naservírovaném talíři,” vysvětlují autorky Velké obědové bichle.

Úspora času jako příjemný bonus

Ač se to nemusí na první pohled zdát, bonusem krabičkových obědů je bezesporu i úspora času. Samozřejmě, příprava jídla nějaký čas zabere (někdy ale překvapivě málo), nicméně při jednom budete mít připravenou například večeři a oběd k tomu. Nebo dokonce jídlo pro celou rodinu. Čas ale také ušetříte, protože se vyvaruje hledání vhodné restaurace, samotné cesty na jídlo a čekáním na něj. Krabičkový oběd máte při ruce vždy, když potřebujete a zároveň tak nebudete zapomínat pravidelně jíst.

Dopřejte si k obědu klid

Mějte, prosím, na paměti, že při stravování se v práci je dobré striktně oddělit čas oběda od práce a nejíst ho ve spěchu někde nad klávesnicí nebo během pracovní porady. Najděte si na jídlo klid, ticho nebo příjemnou společnost.

Co takhle si vzít oběd v hezkých dnech třeba do parku nebo někam jinam ven a najíst se v přírodě? Příjemně se projdete, vyvětráte a pořád ušetříte čas oproti restauraci. Vaše zdraví vám to stonásobně vrátí. Obědová pauza by v žádném případě neměla být obědovým spěchem.

Autorky Velké obědové bichle pro vás připravily 3 recepty, které se skvěle hodí jako pracovní oběd a jejich příprava je snadná a rychlá.

Foto: Velká obědová bichle

Quiche se slaninou a pórkem

Ingredience (4 porce):

Na korpus:
(forma Ø 25 cm)
• 150 g celozrnné špaldové mouky
• 100 g másla
• 1 žloutek M
• 30 ml vody
• 1 špetka soli (3 g)

Na náplň:
• 100 g anglické slaniny
• 1 pórek (250 g)
• 150 g 30% goudy
• 3 vejce M
• 200 ml 12% zakysané smetany
• 1 špetka pepře (1 g)
• 1 špetka muškátového oříšku (0,5 g)

Nejprve si připravíme těsto. V misce prohněteme změklé máslo se žloutkem, moukou a špetkou soli. Postupně přidáváme po lžících vodu a vypracováváme kompaktní těsto.Těsto necháme alespoň hodinu v lednici, aby ztuhlo. Pokud hodně spěcháme, je možné ho použít hned. Bude ale víc lepit.

Připravíme si formu (cca 25 cm) a jdeme na náplň. Nakrájíme si anglickou slaninu na kostky, pórek na kolečka a goudu nastrouháme na hrubo. Na pánvi osmažíme slaninu společně s pórkem. Stačí 1–2 minuty, protože nechceme mít pórek úplně měkký. Slanina popustí olej, takže není potřeba víc mastit. Smetanu smícháme s celými vajíčky a nastrouhanou goudou, přidáme trošku pepře a velmi jemně muškátový oříšek.

Těsto na quiche si necháme povolit v pokojové teplotě a připravíme si formu s pečicím papírem. Těsto buď vytlapkáme prsty, nebo jej rozválíme na velikost formy. Počítejte cca se
2–3 cm navíc na okraje. Těsto vložíme do formy a na pár místech ho propícháme vidličkou.
Poklademe anglickou slaninou a pórkem. Vše přelijeme smetanovou směsí a necháme v troubě péct na 190 °C přibližně 30–40 minut. Quiche bude mít krásně nazlátlou barvu.
Nezapomeneme přibalit čerstvou křupavou zeleninu.

Foto: Velká obědová bichle

Kuskusový salát se zeleninou a cizrnou

Ingredience (4 porce):

• 200 g celozrnného kuskusu
• 1 špetka soli (5 g)
• 1 plechovka cizrny (425 ml)
• 1 šalotka (30 g)
• 1 okurka (400 g)
• 3 rajčata (200 g)
• 100 g sýru feta
• 1 větší avokádo (250 g)
• 1 mozzarella light (125 g)

Na zálivku:
• 2 lžíce oliv. oleje (40 ml)
• 1 lžíce citron. šťávy (10 ml)
• 1 strouž. česneku (5 g)
• 1 špetka červené papriky (5 g)
• 1 špetka soli (5 g)

Nejvíce času nám zabere příprava kuskusu, takže s ním začneme. Kuskus připravujeme v poměru 1 : 2 (kuskus : horká voda). Dáme ho do mísy, osolíme a přelijeme horkou vodou. Za 10 minut nám nabobtná a je připraven. Přebytečnou vodu slijeme.

Do mísy si nakrájíme rajčata, okurku, nadrobíme fetu a nakrájíme na kostičky mozzarellu. Na drobno nakrájíme i šalotku. Ze slupky vyloupneme avokádo a pokrájíme také na kostičky. Cizrnu si slijeme, propláchneme a odkapanou přidáme do mísy.

V misce si smícháme olivový olej s citronovou šťávou, paprikou, česnekem, pepřem a solí.
Přidáme kuskus a promícháme se zálivkou. Máme hotovo.

Foto: Velká obědová bichle

Chilli con carne

Ingredience (4 porce):

• 500 g mletého hovězího masa
• 1 lžíce oleje (20 ml)
• 1 velká cibule (120 g)
• 1 červ. paprika (130 g)
• 2 strouž. česneku (10 g)
• 1 lžička chilli (5 g)
• 1 lžička červené papriky (8 g)
• 1 lžička římského kmínu (5 g)
• 400 ml vody nebo hovězího vývaru
• 1 špetka majoránky (5 g)
• 1 malý rajský protlak (70 g)
• 400 g sekaných rajčat
• 410 g sterilovaných červených fazolí
• 1 špetka soli (5 g)

Příloha:
• 240 g osolené rýže basmati
• 180 g 16% zakysané smetany

Připravíme si co největší pánev. Necháme rozpálit olej, na kterém orestujeme na kostičky nakrájenou cibulku a na proužky nakrájenou červenou papriku. Stačí 3–4 minuty na středním plameni. Jakmile cibule s paprikou změknou, přidáme k nim i nasekané stroužky česneku a opékáme je 1–2 minuty. Je čas přidat mleté hovězí. Naháníme ho vařečkou, dokud se nerozpadne na menší kousky. Maso pak osolíme a přidáme koření – římský kmín, chilli, majoránku. Směs promícháme se sekanými rajčaty, rajským protlakem a vodou či vývarema necháme vařit 40 minut. Na posledních 5 minut přidáme slité a propláchnuté fazole. Jako přílohu si připravíme rýži a k servírování zakysanou smetanu.