Sedmero: Jak pomoci dětem, aby si zamilovaly zeleninu

Zelenina je zdravá, zelenina je dobrá a pro fungování našeho organismu zcela zásadní. Řekněte to malým dětem a uvidíte jen pochybovačné a nechápavé výrazy, protože jim tato fráze často vůbec nic neřekne. Jak to tedy udělat, aby si děti zeleninu zamilovaly a měly chuť ji jíst? S tímto nelehkým úkolem vám poradí autorky Velké svačinkové a Velké obědové bichle, které daly dohromady sedm užitečných tipů.

  1. Ukažte pestrost – Zelenina není nuda a dají se z ní vykouzlit naprosto báječná jídla. Nebojte se tedy v kuchyni víc experimentovat a ochutnávat nová jídla plná zeleniny. Slané koláče, muffiny, rizota, zapečená zelenina, různé placičky, karbanátky nebo polévky jsou jen začátkem. Zkuste tedy se svým dítětem prohledávat kuchařky a nechte se nalákat na to, jak jídlo bude vypadat. Všichni totiž jíme očima a často tak ochutnáme věci, které bychom jinak podle složení odsoudili k nezdaru.
  2. Objevujte známé neznámé – Víte, že mnohdy stačí dětem nabídnout například okurku nakrájenou místo klínků na kolečka a krmí se s ní hned jako divé? Způsob servírování (toast nakrájený na trojúhelník místo čtverce) nebo přípravy (brokolicové muffiny místo brokolicové polévky) dokáže zázraky. Nebojte se proto s dětmi zkoušet nejen nové druhy zeleniny, ale třeba takto zařadit i staré, doteď nepopulární kusy ale v jiné neokoukané podobě.
  3. Zapojte děti do přípravy jídla – Taky to znáte, že si jídla daleko více vážíte, když si ho sami připravíte? Děti to mají úplně stejně a mnohdy vás překvapí tím, jak jsou šikovné a samostatné. Pusťte je do kuchyně a pomožte jim si připravit třeba i jen obložený chléb se zeleninou. Uvidíte, jak se na své vlastní jídlo budou najednou dívat zase trošku jinak.
  4. Kamuflujte – Co oko nevidí, říká se. “Nejsme zastánci lhaní a už v žádném případě dětem. Nicméně často může pro ochutnání nového zeleninového překvapení velmi pomoci, pokud jej zamaskujeme tak, aby na první pohled nebylo patrné, co se na talíři nachází. Výborným příkladem mohou být různé sladké či slané muffiny, do kterých se dá přidat například brokolice, dýně, květák, špenát, pórek a děti je tak ochutnají v nenápadné a atraktivní podobě,” popisují autorky Velké svačinkové a Velké obědové bichle, které aktuálně finišují přípravy polévkové kuchařky.
  5. Nevzdávejte to – Věděli jste, že než dítě přijme novou chuť, musí ji mnohdy více než 20x ochutnat? Nevzdávejte tedy pokus o zařazení zeleniny hned napoprvé, ale buďte vytrvalí, ne však urputní. Připravit talířek s paprikou, okurkou, rajčetem a dát jej dítěti k dispozici ke svačině každý den může být skvělou cestou. Děti jsou zvědavé a mnohdy velmi rády ochutnají. Na škodu vůbec není přidat třeba nějaký dobrý jogurtový dip, kterým se dá zelenina skvěle ozvláštnit.
  6. Co nejíte vy, může vaše dítě milovat – Nemůžete rajčata ani vidět? Co když je ale třeba právě vaše dítě bude mít rádo? Často se totiž stává, že se jako rodiče divíme, jak málo zeleniny naše děti jí, ale pak se ukáže, že hlavní problém je v tom, že zeleninu domů ani nekupujeme. Nebo se jen omezujeme na druhy, které samy jíme a dítě tak ochudíme o chutě, které by mu mohly chutnat, i když nám třeba ne. Zkuste tedy někdy jít do obchodu a nechat dítě vybrat, co by chtělo ochutnat a třeba vás mile překvapí. Nebo společně vyzkoušejte zeleninu, kterou jste nikdy neměli
  7. Jděte sami příkladem – Děti se učí nápodobou, to není nic nového. “Pokud dětem nepůjdeme sami příkladem a neuvidí u nás, že zeleninu jíme, nemůžeme ani od nich očekávat, že by se po ní s láskou vrhaly. Zkuste si pro sebe připravit zeleninový salát a nabídnout i dětem. Je možné, že se kolem něj děti prosmýknou bez povšimnutí a řeknou–li ne, nevadí. Uvidí vás, že vám chutná a jíte ho. A třeba příště si také trošku dají. Trpělivost totiž růže přináší,” radí dvojice autorek Velké svačinkové a Velké obědové bichle Pavlína Mähringová a Veronika Břicháčková.

Recepty z Velké svačinkové a Velké obědové bichle:

Foto: Velká svačinková a Velká obědová bichle

Quiche se slaninou a pórkem

Ingredience (4 porce):

Na korpus:
(forma Ø 25 cm)
• 150 g celozrnné špaldové mouky
• 100 g másla
• 1 žloutek M
• 30 ml vody
• 1 špetka soli (3 g)

Na náplň:
• 100 g anglické slaniny
• 1 pórek (250 g)
• 150 g 30% goudy
• 3 vejce M
• 200 ml 12% zakysané smetany
• 1 špetka pepře (1 g)
• 1 špetka muškátového oříšku (0,5 g)

Nejprve si připravíme těsto. V misce prohněteme změklé máslo se žloutkem, moukou a špetkou soli. Postupně přidáváme po lžících vodu a vypracováváme kompaktní těsto.Těsto necháme alespoň hodinu v lednici, aby ztuhlo. Pokud ale hodně spěcháme, je možné ho použít hned. Bude ale víc lepit.

Připravíme si formu (cca 25 cm) a jdeme na náplň. Nakrájíme si anglickou slaninu na kostky, pórek na kolečka a goudu nastrouháme na hrubo. Na pánvi osmažíme slaninu společně s pórkem. Stačí 1–2 minuty, protože nechceme mít pórek úplně měkký. Slanina popustí olej, takže není potřeba víc mastit. Smetanu smícháme s celými vajíčky a nastrouhanou goudou, přidáme trošku pepře a velmi jemně muškátový oříšek.

Těsto na quiche si necháme povolit v pokojové teplotě a připravíme si formu s pečicím papírem. Těsto buď vytlapkáme prsty, nebo jej rozválíme na velikost formy. Počítejte cca se 2–3 cm navíc na okraje. Těsto vložíme do formy a na pár místech ho propícháme vidličkou. Poklademe anglickou slaninou a pórkem. Vše přelijeme smetanovou směsí a necháme v troubě péct na 190 °C přibližně 30–40 minut. Quiche bude mít krásně nazlátlou barvu.

Foto: Velká svačinková a Velká obědová bichle

Brokolicové muffiny

Ingredience
(na 4 porce – 12 muffinů)

• 300 g brokolice
• 6 vajec M
• 1 nastrouhaná mozzarella (125 g)
• 1 lžíce olivového oleje (20 ml)
• sůl (3 g)
• bylinky – pažitka, petrželka, bazalka

Brokolici natrháme na menší růžičky a necháme je spařit na pařáčku do změknutí (nebo je povaříme ve vroucí vodě). Po vychladnutí je jemně nasekáme nožem, aby růžičky byly na jemno.

Přidáme do nich vejce, olivový olej a nastrouhanou mozzarellu. Pokud máme po ruce špetku bylinek, přidáme i ty. Směs dáme do formiček na muffiny a pečeme při teplotě 170 °C přibližně 20 minut. Muffíky by měly být krásně zlaté. Směs můžete plnit téměř až ke kraji, protože zde není prášek do pečiva a příliš nevyskočí. Malinko sice ano, ale paseku nenadělají.

Pro masožravce doporučujeme do muffinů přidat klidně i kvalitní jemně nakrájenou šunku.

Jednoduchá pomazánka z řepy

Ingredience (na 4 porce):

• 250 g předvařené bulvy řepy
• 100 g lučiny
• 1 menší stroužek česneku (5 g)
• 1 špetka drceného kmínu (1 g)
• lžíce máty, popř. pažitky (20 g)
• 1 špetka soli (3 g)
• 4 slunečnicové bulky (4 × 60 g)

Nebudeme páchat nic složitého. Předvařenou řepu nastrouháme na jemno (ruce po tom mám sice vždycky jako po masakru, ale co už) a přidáme lučinu, utřený stroužek česneku a dochutíme troškou drceného kmínu a mátou (nebo pažitkou). Dosolíme. Výborně chutná ve slunečnicové bulce.