(Ne)Tradiční Velikonoce

Profilový obrázek

Už druhý rok v řadě nebudou Velikonoce takové, jaké je známe z let předchozích. Koledníci budou muset zůstat doma, vymizí tradiční průvody, a dokonce i rodinné návštěvy. O to důležitější je udělat si tu správnou velikonoční pohodu u sebe doma a přesně podle vlastního gusta. Ať už se rozhodnete strávit svátky pohodově nebo nějakou výkonnou aktivitou, třeba jarním úklidem skříně, jsou prvky, které byste do svého programu měli rozhodně zařadit.

Bohatá velikonoční tabule

K Velikonocům patří dobré jídlo. Kromě tradičních vajíček však můžete letošní sváteční tabuli ozvláštnit i nějakým neobvyklým receptem. Nebojte se experimentovat, zatímco na Vánoce bývá menu zpravidla téměř neměnné, Velikonoce dávají mnohem větší prostor vyzkoušet něco nového. Potřebnou inspiraci najdete v receptech na chutné velikonoční menu od České veganské společnosti, které milé překvapí i zapřísáhlé masožravce.

Do jídelníčku můžete zařadit například cizrnovou omeletu. Potřebovat na ni budete:

  • ½ hrnku cizrnové mouky,
  • ⅔ hrnku vody,
  • 2 lžíce lahůdkového droždí,
  • ½ lžičky soli (+ špetka černé soli pro vajíčkovou chuť),
  • ½ hrnku zeleniny (např. žampiony, paprika, hrášek),
  • pepř, kurkuma, olej

Postup: V míse připravíme těsto z cizrnové mouky, vody, soli, lahůdkového droždí, kurkumy a pepře. Zeleninu krátce orestujeme na pánvi s trochou oleje a poté přimícháme do těsta. Polovinu směsi dáme na pánev a opékáme z obou stran přibližně 4 minuty na mírném plameni. Podáváme s čerstvým zeleninovým salátem.

 

Pokud přeci jen toužíte po tradičních velikonočních pokrmech, jako je třeba nádivka, můžete si je připravit novým způsobem ze zdravých ingrediencí, které vám dodají všechny potřebné živiny. Na nádivku s tempehem a kopřivami budete potřebovat:

  • 2 veky,
  • 1 balení tempehu,
  • 150 g mladých kopřiv,
  • 0,5 l rostlinného mléka,
  • 4 lžíce hrachové mouky,
  • 2 lžičky černé soli,
  • lžička kurkumy,
  • lžička mleté cibule,
  • lžička mletého česneku,
  • dle chuti pepř a mletý muškátový oříšek

Postup: Rostlinné mléko ohřejeme a rozmícháme v něm koření: sůl, pepř, muškátový oříšek, kurkumu, česnek a cibuli. Veky nakrájíme na kostičky a přidáme k mléku, promícháme.  Nakrájený tempeh osmažíme, poté přidáme nakrájené listy kopřiv nebo jiné zelené bylinky, podlijeme vodou a podusíme, poté přisypeme k vece. Hrachovou mouku rozmícháme v troše vody, nalijeme k vece a promícháme. Směs přemístíme do formy a pečeme přibližně 40 minut na 200 °C do zlatova. Po upečení necháme vychladnout.

Na sváteční tabuli nesmí chybět ani něco sladkého na zub. Chcete-li se držet tradice, upečte velikonočního beránka. Na toho podle receptu České veganské společnosti budete potřebovat:

  • 2 a 3/4 hrnku polohrubé mouky,
  • 1 hrnek rostlinného jogurtu,
  • 1 hrnek rostlinného mléka,
  • 1 a ½ hrnku cukru,
  • ¾ hrnku oleje,
  • šťáva z půlky citronu,
  • 2 lžíce rumu,
  • ½ vanilkového lusku,
  • 1 a ½ lžičky kypřícího prášku,
  • 1 a ½ lžičky jedlé sody,
  • špetka soli,
  • rostlinný tuk na vymazání formy

Postup: V míse smícháme mouku, kypřící prášek, jedlou sodu, sůl a cukr. Ve druhé míse vyšleháme jogurt, mléko, olej, citronovou šťávu, rum a zrníčka vanilkového lusku. Obě směsi opatrně promícháme a nalijeme do tukem vymazané formy na beránka. Pečeme asi 45 minut na 180° C.

Udělejte si doma jaro

Aby byla jarní a velikonoční atmosféra kompletní, nezapomeňte ani na odpovídající výzdobu. Pokud svůj interiér ladíte spíše do minimalistických a nadčasových prvků, skvěle vám do něj zapadne toto aerárium, které může jednak posloužit jako domov pro kaktus či sukulent, zároveň jej ale můžete doplnit o krásné velikonoční prvky. Aerárium vyrobili skláři v železnobrodské firmě DT GLASS a v nabídce mají více variant a tvarů.

Pokud jste příznivci spíše barevnějších doplňků, uvítáte tato skleněná foukaná vajíčka, která skvěle doplní perfektní velikonoční atmosféru. Sklárna DT GLASS jich má v nabídce několik, liší se především svými motivy.

Buďte na Velikonoce „zelení“

Někdy zapomínáme na to, že Velikonoce jsou především svátky jara, a tedy i časem, kdy se příroda pomalu probouzí ze zimního spánku. Představují tedy ideální dobu pro to připomenout si, jak důležité je nezapomínat na naši planetu. Pokud vám není lhostejná a rádi obdarováváte své blízké zajímavými věcmi šetrnými k životnímu prostředí, podpořte vznik e-shopu Nakup na Dobro s udržitelnými dárky, které skutečně mají smysl nejen pro obdarované, ale i pro společnost a přírodu. Tento projekt Asociace společenské odpovědnosti lze až do Zeleného čtvrtku podpořit na crowdfundingovém portálu Hithit.cz, kde na přispěvatele čeká celá řada unikátních udržitelných odměn, mezi kterými nechybí nejrůznější dobroty, kosmetika, legendární Céčka v novém recyklovatelném kabátku nebo třeba gurmánský piknik s hercem Lukášem Hejlíkem, čtení se spisovatelkou Bárou Nesvadbovou či povídání u piva s ekonomem Tomášem Sedláčkem. Radost a pomoc v jednom, to je prostě dvojitá výhra!

foto: Asociace společenské odpovědnosi, Česká veganská společnost, DT Glass