Restaurace Sia zve na pálivou degustaci

Aji Amarillo, Habaneros, světová rekordmanka Naga But Jolokia nebo 7 Pot Brain Strain. Tyhle čtyři pálivé papričky budou hrát hlavní roli na 4. ročníku akce asijské restaurace Sia s názvem Sia taste: chilli, která proběhne od 16. do 26. září. Oproti minulým letům šéfkuchař Jiří Štift zvolil novou formu ochutnávek, a tak se můžete těšit na chuťově dokonale vyladěné degustační talíře pro dvě osoby.

Na papričce je důležitá chuť, ne pálivost

I letos si do restaurace Sia můžete zajít otestovat svou odolnost vůči pálivým chilli papričkám, které na akci Sia taste: chilli dodala opět rodinná firma Pálíto. Na které druhy papriček se můžete těšit, prozradil šéfkuchař Jiří Štift: „Letos jsme zvolili čtyři druhy. Nově v pokrmech představíme papričku typickou pro peruánskou kuchyni Aji Amarillo. Ta patří mezi nejčastěji pěstované papričky v Jižní Americe. Má kouřové aroma s ovocnou příchutí a její pálivost dosahuje 100 tis. SHU. Jedná se tedy o méně pálivou papričku a je oblíbenou oblíbenou přísadou peruánské a japonské kuchyně.“

Do letošního výběru se dostala znovu paprička, která je rozšířená po celém světě – Habaneros. Ta pochází z Mexika a poznáte ji tak, že má hladký lesklý povrch a špičatý tvar. Má svěží ovocné aroma a pálivost až 350 000 SHU. Mezi „stálice“ patří i 7 Pot Brain Strain neboli „žlutá moruga“, která dosahuje pálivosti až 1 400 tis. SHU. Svým tvarem připomíná lidský mozek a používá se především k dochucení omáček. Samotná se jíst ale nedá.

Pálivou čtveřici zakončuje opět novinka – paprička Naga But Jolokia. V roce 2007 byla dokonce zapsána do Guinessovy knihy rekordů jako tehdy nejpálivější paprička na světě s pálivostí přes 1 000 000 SHU. Jiří Štift o ní prozradil: „Je to paprička typická pro Indii a Bangladéš, kde místnímu curry dodává typickou chuť a pálivost. Ta nastupuje postupně, proto je celkem zrádná. Líbí se mi na ní její charakteristické ovocné aroma. Právě chuť je u papriček podle mě důležitější než pálivost. Podle ní se určuje kombinace s dalšími surovinami.“

Degustační talíře vás provedou světem chilli

Kromě nových druhů papriček přichází Sia i s další novinkou – degustačními talíři. Dva jsou koncipovány jako malý a velký předkrm a třetí jako hlavní jídlo. První předkrm je sestaven kompletně z ryb a mořských plodů. Těšit se můžete na irské ústřice s 7 Pot Brain Strain, melounem cantalupe a okurkou, lososa z ekochovu a tartarem z Aji Amarillo, krabí koláčky s Habanero chilli majonézou a salát z medúzy, soba nudlí a mořských řas s tobikko kaviárem.

Druhý velký předkrm nabízí kombinaci napařovaných a smažených pokrmů jako Gyoza s vepřovým masem a Aji Amarillo, japonskou sójovou omáčkou a sezamem, Shao mai s kuřecím masem a olejem ochuceným Naga But Jolokia, rybí koláčky s Habanero a Thajský salát ze zelené papáji s arašídy a kešu se 7 Pot Brain Strain.

Hlavnímu chodu dominuje převážně grilované maso. Na talíři tak najdete celé baby kuře tandoori s indickou masalou ochucenou o Naga But Jolokia, indonéské hovězí satay s omáčkou z Habanero, kampotského pepře a citrónové trávy, jehněčí kotletky tandoory s kukuřičným kari se 7 Pot Brain Strain, basmati rýži se šafránem, rozinkami, kešu a ořechy, čočkový chléb a salát z rajčat a okry s koriandrem.

Ke snížení pálivosti všech pokrmů poslouží dobře mangové lasí.

foto: archiv Together