Ať si každej dělá, co chce. Dokument nahlíží do soukromí DJe NobodyListena

Hudba, DJs, party, rave. Addict. To vše spojuje jméno Jakub Strach alias NobodyListen. Celovečerní časosběrný dokument s názvem “Generace A: Ať si každej dělá, co chce” režiséra Kryštofa Zvolánka v období mezi lety 2019 a 2022 sleduje život zmiňovaného protagonisty a proniká do psychologie současné mladé generace. Film, vznikající jako koprodukční dílo Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění v Praze a společnosti Bookin Agency, budou moci diváci v premiéře vidět v soutěžní sekci Česká radost na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Jihlava 27. října a následně i ve vybraných kinech v rámci VIP kino tour.

Jakub Strach, vystupující pod pseudonymem NobodyListen, se DJingem začal zabývat ve svých čtrnácti letech. Ve 22 letech se stal tváří Addictu, současně nejprestižnější české ravové show. Ve 24 letech, v roce 2018, s Addictem jako první v České republice vyprodal sportovní halu. Na show, kterou zahajoval svým setem a kde se aktivně podílí i na organizaci, přišlo 3.500 lidí. Společně s týmem se jim podařilo stvořit fenomén, který hýbe mladou generací a který se v budoucnu s ohledem zpět bezpochyby zapíše do historie české hudební scény. Jakubův další sen? Zaplnit Eden.

V cestě za dalším milníkem mu stojí nejen tvrdá práce hudebníka, organizátora a promotéra, ale především krutý souboj se svou vlastní minulostí. Jakub prožil před několika lety drsnou havárii, kdy ve vysoké rychlosti spadl čelistí na patník. Následky? Přišel o několik zubů, jeho čelist se posunula a byla svázána několika železy. Aby se mu alespoň částečně navrátila její funkčnost, musí podstoupit těžkou operaci, za ta léta již několikátou, v celkové narkóze.

Od roku 2019 do roku 2022 nahlížíme do Jakubova vnitřního světa, který není jenom o Addictu, pódiu a pozlátku úspěšného mileniála, ale také o špíně, životě v běhu, prázdnotě, strachu podívat se sám na sebe – a v neposlední řadě i o jídle. To mu totiž v průběhu zotavování se ze zranění dělá problém a často je odkazován pouze na kašovité pokrmy. Kontemplativně sledujeme v Jakubových dnech prázdnotu, kterou prostupují občasné party, boj o peníze a prestiž jména a neustálé tiché překonávání sebe sama. Když do tohoto nestálého světa vstoupí záhadný virus z Číny, karty jsou namíchány znovu a Jakub se musí vypořádat s koncem svých ikonických akcí i zdrojem příjmů.

Jak se Jakubovi podaří naskočit zpět do své rozjeté kariéry a tvořit další hudbu? Podaří se mu vyprodat Eden? Když čekáme na doktora v čekárně, jsme všichni stejní, zranitelní lidé. Je možné, že o to víc chceme být nesmrtelní? Třeba na pódiu, když pod námi řve dav tisíců lidí? Jaký je opravdový backstage fenoménu Addict?

Foto: archiv filmu

Intimní výpověď, ve které filmový štáb zachycuje přípravu na operaci i hudebníkovu několikaměsíční rekonvalescenci, kvůli které dočasně opouští své místo ve veřejném prostoru, není jen o příběhu NobodyListena. Je také o životě jeho přátel, spolupracovníků a fanoušků, dohromady tvořících silnou komunitu. Jakub ve svém životě prostupuje do oblastí hudby i módy, potkává se s předními jmény české umělecké scény a sám je jejím ukázkovým zástupcem. Dokument je nejen portrétem Jakuba Stracha, ale i silným otiskem, popisujícím dobu ovlivněnou sociálními sítěmi, komercí, současnými závislostmi a celkovým životním stylem.

Režisér Kryštof Zvolánek, pro kterého se snímek stává jeho celovečerním debutem, jej komentuje takto: „Jakuba Stracha jsem potkal v 1. ročníku na FAMU a jako začínající dokumentarista jsem viděl příležitost nahlédnout do mnohovrstevnatosti světa DJingu, rapu a elektronické hudby skrze postavu vnímavého a citlivého protagonisty. Film se nesnaží zjednodušovat spletitost bytí, není živen předsudky a filmovým kalkulem, naopak se snaží rozdíly mezi rapovou a dokumentární bublinou mazat a nechat na diváka působit mozaikou situačně pojatých momentů, které jsem nakonec točil tři roky.“

Snímek “Generace A: Ať si každej dělá, co chce” spatří světlo světa na jihlavském festivalu na konci října. Na exkluzivní VIP předpremiéry po českých a moravských městech, které proběhnou v průběhu listopadu 2022 za účasti filmové delegace i Jakuba Stracha, můžete už nyní kupovat vstupenky v síti GoOut.

KINO TOUR 2022

6.11.2022 (neděle) České Budějovice – CineStar České Budějovice
7.11.2022 (pondělí) Pardubice – Cinema City Pardubice
8.11.2022 (úterý) Liberec – Kino Varšava
9.11.2022 (středa) Plzeň – Papírna
10.11.2022 (čtvrtek) Praha – Dlabačov (2 premiéry v 1 den)
13.11.2022 (neděle) Zlín – Golden Apple Cinema
14.11.2022 (pondělí) Olomouc – Kino Metropol
15.11.2022 (úterý) Ostrava – Kino Luna
16.11.2022 (středa) Brno – Cinema City Velký Špalíček