Banán, hot dog nebo antický sloup. Red Bull Káry přilákaly tisíce lidí

Téměř čtyřicítka bláznivých podomácku vyrobených vozítek poháněných vlastní silou posádek a gravitací se v sobotu 16. září spustila pražským parkem Královka v rámci závodu Red Bull Káry. Týmům z celé republiky fandilo před dvacet tisíc lidí, kteří zcela zaplnili prostor kolem speciální závodní tratě.

Red Bull Káry se do Prahy vrátily po 20 letech. Poprvé se konaly na Petříně, tentokrát se uskutečnily na druhé straně kopce. Start byl na Strahově, do cíle museli závodníci zvládnout čtyři sta metrů dlouhou trať posetou mnoha překážkami.

Participants during race of Red Bull Soapbox Race (Káry) in Prague, Czech Republic on September 16, 2023.

Foto: Red Bull

Pro úspěch nestačilo být nejrychlejší, porota složená ze známých tváří bodovala také kreativitu a show. Divákům se tak naskytl pohled na káry jako hot dog, pošťácké auto, postel na kolečkách, pojízdný hrozen, krtikára, banánový tryskáč, nebo řecké božstvo na antickém dórském sloupu, které také Red Bull Káry 2023 ovládlo.

Jejich bezprostřední reakce po závodě naprosto vystihla charakter akce: „Rozhodně jsme nejeli pro výhru. Jsme tři kluci, co se přihlásili ze srandy a to, že to vyšlo, je jen bonus. Prostě jsme dělali, co nás baví,“ popsali vítězové, čerství maturanti Jan Brabec, Robin Řádek a Filip Hladík.

Role porotců se ujali snowboardcrossařka Eva Adamczyková, biatlonistka Markéta Davidová, šermíř Alex Choupenitch, skateboardista David Luu, bavič Martin Mikyska, automobilový závodník Erik Cais, crossfiťačka Lucie Minářová nebo tvůrce podcastu U kulatého stolu Patrik Fiala.

Foto: Red Bull

„Red Bull Káry jsou naprosto fantastický koncept, je to legendární závod, hrozně jsem se těšila,” řekla Eva Adamczyková. Jak by vypadala její kára, kdyby byla v opačné roli? „Byl by to buď snowboard na kolečkách, ale to by asi byla moje smrt, nebo by byla ve tvaru koně,” pustila uzdu fantazii olympijská vítězka a mistryně světa.

Ze strahovského kopce prosvištěla i řada známých osobností, například Jakub Štáfek a Vašek Matějovský, moderátor a milovník extrému Nikos Mach nebo Tomáš Zástěra a Jakub “Koťák” Kotek.

Nevšední show si nenechala ujít ani čerstvá vítězka tenisového Wimbledonu Markéta Vondroušová. „Přijde mi to super, je to kreativní a přišlo hodně lidí. Já bych si postavila káru s tenisovými prvky.”

Foto: Red Bull

Red Bull Káry jsou původním globálním konceptem, poprvé se přehlídka podomácku vyrobených vozítek bez motoru uskutečnila v Belgii v roce 2000. Jen o tři roky později dorazila show do Prahy. Poté ji hostil například Londýn, brazilská metropole Sao Paulo, zavítala také do Taiwanu, Ománu, Argentiny nebo do Kazachstánu. V roce 2015 v Nizozemí závod zahájil dvojnásobný mistr světa F1, tehdy začínající pilot Max Verstappen.