Fotopohádka ZUličníci se dočkala pokračování

V roce 2016 děti i dospělé po celém Česku uchvátila originální fotopohádka ZUličníci o rodině dobrosrdečných chlupatých tvorečků. Nyní na ni její autor fotograf Matěj Dereck Hard navázal druhým dílem, který (nejen) dětem poutavou formou ukazuje, jak se Ne!chovat v přírodě. Na fotografiích se v něm vedle roztomilých postaviček hlavních hrdinů objevuje také herec a hudebník Adam Mišík či rapperka Sharlota. Pohádkovou knížku ZUličníci 2 vydává Hlavní město Praha, konkrétně Odbor ochrany prostředí MHMP, v limitovaném nákladu. Projekt má dobročinný přesah, sto výtisků putovalo do dětských domovů jako symbolický dárek ke Dnu dětí. Knížka je nyní dostupná pro všechny zdarma také v online podobě.

Foto: Matěj Dereck Hard

Ústřední téma druhého dílu ZUličníků s podtitulem Toulky noční přírodou vychází z osvětové kampaně Ne! v přírodě, která upozorňuje na nevhodné chování některých lidí v přírodě. „Touto knihou navazuji hned na dva své předešlé projekty. Jedná se o pokračování mé autorské fotografické pohádky ZUličníci a zároveň také plynně navazuji na osvětovou kampaň “Ne! v přírodě”, jež vznikla v roce 2021 pro Hlavní město Praha. Pro Prahu vznikl i druhý díl ZUličníků, který si klade za cíl dětem přitažlivou formou ukázat, jak se chovat a nechovat v přírodě. Za mě ideální spojení, moc rád totiž tvořím pro nejmenší a zároveň mi velmi záleží na přírodě a životním prostředí,“ popisuje mladý talentovaný fotograf a art direktor Matěj Dereck Hard.

První díl pohádky ZUličníci, určené především předškolákům, vyšel v roce 2016 a jednalo se o čistě autorskou práci. Matěj Dereck Hard stál kromě fotografií také za příběhem pohádky. Stejně tak tomu je i u druhého dílu, jehož vzniku předcházely dlouhé měsíce příprav. Hlavními hrdiny jsou opět malincí a dobrosrdeční chlupatí tvorečkové, kteří běžně žijí ve všech městech po celém světě. Druhý díl mapuje další osudy rodiny Píkových, jež se v předchozí knize rozhodla odstěhovat z města do lesa. Příběh není nikterak úsměvný, ale jak už to v pohádkách bývá, bude mít šťastný konec.

Foto: Matěj Dereck Hard

Na přípravě knihy se kromě autora a jeho realizačního týmu podíleli také herec a zpěvák Adam Mišík se zpěvačkou a rapperkou Sharlotou, kteří společně ztvárnili mladý pár tropící v lese neplechu. Postavičky ZUličníků vytvořil v roce 2016 Jiří Propílek podle návrhů Matěje Rejla. Kniha vychází v limitovaném nákladu 500 kusů. Pro charitativní účely bylo vyhrazeno sto kusů, které zástupci Fondu ohrožených dětí Klokánek rozdělili do dětských domovů. Zbytek výtisků bude sloužit jako odměna na různé akce Odboru ochrany prostředí MHMP, kde bude k dostání zcela zdarma. Na portálu životního prostředí je pro všechny zdarma připravena také virtuální verze ZUličníků 2.