Jak mluvit s dětmi o válce? Ukrajinsko-česká knížka jim ji pomůže pochopit

Po náročném pandemickém období vnáší do dětských životů další nejistotu válka na hranicích Evropy. V České republice bylo v polovině března přes 170 tisíc ukrajinských uprchlíků, kteří zde hledají útočiště. Do českých škol tak míří desítky tisíc dětí, které se začleňují do běžných tříd nebo vznikají ukrajinské třídy. V souvislosti s aktuálním děním připravilo nakladatelství Větrné mlýny ukrajinsko-českou knížku, která může sloužit pro děti také jako jazyková pomůcka. Na vydání knihy Válka, která změnila Rondo sbírá podporu prostřednictvím crowdfundingového portálu Hithit.

Děj knížky se odehrává ve městě, v němž šťastně žijí tři nerozluční kamarádi. Až do chvíle, kdy je navštíví Válka. Naši hrdinové musí spojit všechny své síly, aby Válku porazili a své milované město zachránili. Přímočarý a dojemný příběh, vyprávěný poetickým i vizuálním jazykem, dětem vysvětluje, co to vlastně je ta válka. Symbolika příběhu citlivě vyzdvihuje hodnoty, jakými jsou soudržnost, vzájemná pomoc i odvaha.

Foto: Nakladatelství Větrné Mlýny

„Dlouhodobě se věnujeme vydávání a propagaci ukrajinské literatury u nás. V roce 2015 byli hosty literárního festivalu Měsíce autorského čtení, který organizujeme, spisovatelky a spisovatelé z Ukrajiny. Mnozí z nich se stali našimi přáteli. S velkou bolestí sledujeme současné dění na Ukrajině a dle našich možností se snažíme pomoci,“ vysvětluje Pavel Řehořík z nakladatelství.

Autory knížky jsou ukrajinští umělci Romana Romanyšyn a Andrij Lesivj a za knížku, která je určena dětem od šesti let, obdrželi náruč ocenění po celém světě.
„Výtěžek kampaně je určen k pokrytí nákladů spojených s výrobou. Veškerý zisk z kampaně a prodeje knihy umožní titul šířit do všech českých základních škol, ve kterých jsou a budou zřízeny ukrajinské třídy,“ doplňuje Pavel Řehořík.

V rámci odměn si mohou přispěvatelé vybrat další výjimečné knihy z pera ukrajinských autorů, jako je například básnická sbírka ukrajinského experimentálního básníka Jurije Zavadského Svobodný člověk se nenarodil. Crowdfundingová kampaň nakladatelství trvá až do 8. dubna.

Foto: Nakladatelství Větrné Mlýny




Tagy: