Lidé na Hithitu podporují novou knihu mapující zločiny komunistického režimu

Spolek Free Czech Media vydává pátou knihu. Je jí publikace s názvem Fakta a lži o komunismu, jejímž editorem je historik Ladislav Kudrna, který se v březnu stal novým ředitelem Ústavu pro studium totalitních režimů. Kniha přináší ucelený pohled na zločinnost komunistického režimu. S jejím vydání nyní kolektivu autorů pomáhá široká veřejnost prostřednictvím crowdfundingové sbírky na Hithitu.

Kniha Fakta a lži o komunismu navazuje na debatu, kterou v roce 2020 zahájil děkan filozofické fakulty Michal Pullmann. Týkala se bagatelizování zločinů během normalizačního období. Do debaty se zapojili i redaktoři Deníku Forum24, kteří na toto téma napsali celou řadu textů, jež v publikaci nechybí. Hlavní část knihy zpracoval historik Ladislav Kudrna společně s dalšími autory jako jsou například Petr Blažek, Pavel Žáček, Zdeněk R. Nešpor, Jan Rychlík a Antonie Doležalová.

foto: archiv projektu

Všechny texty jasně dokazují, že období normalizace bylo obdobím temna, nikoli systémem, v němž by člověk mohl svobodně dýchat a žít. Čtenáři se v ní dočtou, jak v éře po srpnové okupaci roku 1968 fungovala Státní bezpečnost, jaké byly tzv. živé pochodně, a kdo se tedy obětoval za naši svobodu, o fungování opozice, o církvi, o možnostech (ne)cestování i o ekonomii té doby. Kniha je opakem relativizačních snah některých současných historiků v čele se zmiňovaným Pullmanem nebo historičkou Muriel Blaive.

Publikaci Fakta a lži o komunismu lze až do 26. března výhodně zakoupit v rámci kampaně na Hithitu. „Bylo to trochu komplikované. Celou kampaň jsme naplánovali dlouho dopředu a chtěli ji spustit symbolicky 25. února, v den výročí komunistického puče. Jenže o den dříve Vladimir Putin napadl Ukrajinu, a myšlenky nás všech se tak od té doby ubíraly jiným směrem. Snažíme se navíc podporovat organizace, které vybírají prostředky právě pro zemi zasaženou ruskou agresivní válkou. Jenže kampaň už běží, kniha je hotová a brzy zamíří do tiskárny. A tak jsme začali se zpožděním i obavami, ale během pár dnů nám lidé přispěli více než 110 tisíc korun. K vybrání cílové částce už chybí opravdu málo. Všem přispěvatelům moc děkujeme,“ říká Johana Hovorková, předsedkyně spolku Free Czech Media.




Tagy: