Popraskanými patami trpí až 20 % dospělé populace

Ztvrdlé paty, objevující se drobné prasklinky postupně přecházející i v hlubší trhliny, které mohou prasknout až do krve. Právě tak vypadají jednotlivá stádia popraskaných pat, která mohou vést až k nepříjemným infekcím. Zdají se vám popraskané paty jako běžný nešvar, který souvisí pouze s vyšším věkem a není třeba ho řešit? Opak je pravdou.

Podle výzkumu National Foot Health Assessment až 20 % dospělých trpí problémy s popraskanými patami. Dle různých příčin se objevují ve všech ročních obdobích a nevyhýbají ze žádnému z pohlaví. Co tedy bývá nejčastější příčinou tohoto zdánlivě neškodného onemocnění nohou a v co může vyústit?

Zdravý životní styl jako jedna z cest k hladkým patám

Příčin popraskaných pat může být celá řada. Mezi nejčastěji zmiňované patří nevhodně zvolená obuv nebo třeba souvislost s nemocemi typu lupénka. „Lidé ale často zapomínají, že náš celkový životní styl, zejména strava a pohyb, se může odrazit v jakékoliv části našeho těla a nohy nejsou výjimkou. Proto je i například zvýšená zátěž na nohy v důsledku vyšší tělesné hmotnosti, jednou z velmi častých příčin,“ říká pedikérka Bis Bis, Hana Hubená. Neřešené problémy mohou mít za následek hlubší trhliny v kůži na patě, čímž se velmi výrazně zvyšuje riziko infekce. Hlubší trhliny jsou mnohdy velmi bolestivé a mohou prasknout až do krve. „V takovém případě už je tu nutné jít za odborníkem, který vám z nejhoršího stavu pomůže a poradí, jak o nohy pečovat,“ upozorňuje Hana Hubená z Bis Bis.

V zimě i v létě

Vznik popraskaných pat nesouvisí s ročním obdobím, toto nepříjemné onemocnění se objevuje během celého roku a příčiny bývají různé. Otlaky z nevhodně zvolených bot, uzavřená a nevětraná obuv, to jsou nejčastější důvody vzniku v zimních měsících. Jste překvapeni, že i na dovolené u moře vám mohou paty tvrdnout? Příčinou je právě přílišné sucho a teplo, které kůži rozhodně neprospívá. Proto je důležitá jejich dostatečná a pravidelná hydratace.

SOS postup na domácí péči

1) Dopřejte si změkčující lázeň – s mořskou solí a oblíbeným esenciálním olejem. Tím nohy změkčíte a připravíte na absorpci aktivních látek z krému na nohy.
2) Zbavte se ztvrdlé pokožky a odumřelých buněk – například peelingem nebo pemzou. Peeling pak opakujte jednou týdně.
3) Vždy používejte kvalitní kosmetiku určenou speciálně na péči o nohy, s obsahem aktivních látek – urea a lactil. Urea napomáhá změkčení ztvrdlé kůže v oblasti chodidel a odstraňuje odumřelé buňky, lactil obnovuje jejich přirozenou hydrataci.
4) Začněte paty pravidelně promazávat, a to každý večer po koupání.

Foto: archiv Bis Bis

Tipy pedikérky

● Udělejte si zábal na chodidla. Nohy namažte krémem, přidejte vhodnou masku a nasaďte bavlněné ponožky. Nechte působit pár hodin či přes noc.
● Dodržujte pitný režim. Hydratujte svou pokožku zevnitř, je to velmi důležité. Pomoci mohou také vitamíny a minerály, zejména omega 3 mastné kyseliny a zinek.
● Nezapomínejte, že mykózy nebo kvasinky zdravé nohy nenapadnou. Pokud je ale pokožka narušena, chodidla jsou mnohem náchylnější. To pak zejména u diabetiků může způsobit problémy s hojením prasklin.




Tagy: