V květnu překonala česká posádka světový letecký rekord. O letu vzniká unikátní dokument

V neděli 7. května 2023 se jedné z nejmladších českých pilotek Elišce Kudějové a letci Jiřímu Prušovi podařilo překonat světový rekord v letu bez mezipřistání letadlem do maximální váhy 600 kg. Uletěli celkem 1914 kilometrů a trasa zahrnovala Česko, Německo, Polsko, Slovensko a opět Česko. O jejich letu natáčí scenárista a režisér Petr Nikolaev dokument, který lze podpořit v rámci crowdfundingové kampaně na Hithit.cz.

„Eliška během cesty Jirkovi kladla otázky k jeho nevšedním leteckým zkušenostem a prožitkům z celého světa. Jirka se Elišky ptal na její začátky v létání i na to, jaké má životní sny a plány,“ vysvětluje režisér dokumentu Petr Nikolaev, který stojí za dokumentárními filmy Anabáze nebo Karibik z nebe. Režíroval také válečné drama Lidice. A dodává: „Rád bych tak vytvořil mezigenerační i mezigenderový dokument o atraktivitě a kráse létání včetně úžasných záběrů nejhezčích míst světa z ptačí perspektivy. Ty záběry budou pocházet z předchozích Jirkových leteckých expedic do atraktivních míst všech kontinentů.“

Foto: Flying Revue

Těsně po vzletu začala posádka plíživé stoupání 100 stop za minutu směrem na západ. Postupně ladila motor tak, že následně měl v přímém letu spotřebu cca 12 litrů na hodinu. Pak přišel první otočný bod, zhoršená viditelnost, déšť a silný východní/boční vítr. Nad druhým otočným bodem severně od Berlína se pak stočili na východ proti větru o síle cca 30 kmh a přišly první obavy, zda to budou schopni doletět. V protivětru se snažili alespoň trochu využívat termiku a tak letěli pod řadou kumulků. Někdy kolem třetí odpoledne pak přišla volba, zda pokračovat dalších asi 50 km na východ, nebo se už stočit na jih a letět ten alternativní, kratší okruh.

„Eliška byla rozumnější než já a přála si, abych to už stočil na jih. Nakonec jsem poslechl. Pak přišla ještě poslední volba, zda čtvrtý otočný bod letět podle původního, nebo alternativního plánu. I tady se Elišce více líbil ten bližší, a tak jsme se nad čtvrtým otočným bodem stočili na západ směrem na Příbram,“ říká pilot Jiří Pruša.

Foto: Flying Revue

Zpět na letiště v Příbrami se posádka vrátila v 18.32, tedy po 10 hodinách a 26 minutách letu. Neuletěla sice vzdálenost přes 2000 km, jak původně plánovala, ale doletěla v klidu a s bezpečnou rezervou paliva v nádržích (17 litrů). „Rekord 1915 km na uzavřeném okruhu byl mezinárodní leteckou federací FAI předběžně přijata a nyní budou úředníci organizace ještě analyzovat záznamy z loggerů, aby mohli rekord opravdu potvrdit,“ uzavírá Jiří Pruša.

Crowdfundingová kampaň trvá až do 12. června, nejenom fanoušci létání si mohou vybrat originální odměny, jako je jméno v závěrečných titulcích dokumentu nebo limitovanou edici trička s logem rekordního letu.




Tagy: