Vzniká nový dokument o průkopnících lezení

Bez bot a na konopných lanech, tak před sto lety riskovali čeští a němečtí lezci životy cestou na vrcholky pískovcových věží v Adršpachu a Sasku. A teď o nich vzniká dokument, dokument o nejlepších lezcích své doby. A aby mohl spatřit světlo světa, sbírají autoři filmu Tenkrát na pískovci podporu na crowdfundingovém portálu Hithit.

Sami filmaři jsou zároveň lezci. A tak chtějí vyprávět příběh těch, na které se skoro zapomnělo. Jsou to hrdinové, kteří před desítkami let pomohli pro lezení objevit jedny z nejkrásnějších pískovcových skal na světě: Adršpach a Sasko. Je to napínavé vyprávění plné přátelství mezi Čechy a Němci. Přátelství, která vydržela i navzdory druhé světové válce.

Co je vedlo k tomu, pustit se do jednoho z nejnebezpečnějších sportů, který kdy kdo vymyslel? A jak společně čelili strachu, zavěšeni na skále desítky metrů nad zemí? A jak jim to pomohlo překlenout poválečné pocity vzájemné křivdy?

Foto: archiv filmového štábu

„Už máme natočené rozhovory a záběry z dronu, nakoupili jsme archivní fotky a videa. Peníze, které teď vybíráme, použijeme na další natáčení – pojedeme i do Německa, kde bydlí lezecká legenda Herbert Richter. Nikdy jste o něm neslyšeli? Velká škoda. Naštěstí jsme tu my, abychom to napravili. Je to totiž ohromný sympaťák,” láká režisér filmu Vojtěch Ličko.

Dokument o průkopnících lezení má mít 90 minut a uvidíte v něm i nejlepšího lezce světa Adama Ondru. I on se na pískovci bojí. A tak ho tam štáb bere znova a chce natočit, jak se jeden z nejlepších sportovců dnešní doby vypořádá s nejtěžšími cestami.

Aby mohli filmaři dokument dokončit, žádají o pomoc veřejnost. Za svoji podporu tak lidé mohou být mezi těmi, kdo uvidí film jako první. Anebo si jako odměnu mohou na Hithitu vybrat stylové ponožky či lekce boulderingu.




Tagy: