Do Brambor na variaci salátů z celého světa

Řekli jste si, že v létě pustíte do poznávání chutí z různých zemí? Abyste si své letní předsevzetí splnili, nemusíte ani vyjíždět nikam za hranice. V pražské restauraci Brambory totiž přichystali menu s osvěžujícími saláty, které vás chuťově přenesou do Mexika, Japonska, Francie i arabského světa.

Bramborový salát má mnoho podob a byla by škoda zůstat jen u staré ověřené české klasiky. V restauraci Brambory na Pankráci ve dnech od 21. do 31. července připravili akci, kdy představí variaci čtyř salátů z celého světa, na jejichž podobě se podíleli šéfkuchař Brambor Lukáš Soukup s Jiřím Štiftem z restaurace Sia. Každému ze salátů bude dominovat jedna konkrétní odrůda brambor. „Chtěli jsme přinést co nejrozmanitější chuťový zážitek, a proto jsme zvolili čtyři země, které si jsou chuťově docela vzdálené,“ osvětluje výběr jednotlivých kuchyní Jiří Štift. V Bramborách tak budete moci vyzkoušet saláty z Francie, Mexika, Japonska i arabských zemí.

Foto: Together

Saláty napříč kontinenty

Toužíte zjistit, jak chutná Francie? Pak musíte vyzkoušet slavný salát Nicoise s grilovaným tuňákem. „Důležitou složkou tohoto salátu jsou brambory, my jsme zvolili odrůdu Colomba, fazolky, olivy a vařené vejce. Salát se tradičně doplňuje o ančovičky nebo konzervovaného či grilovaného tuňáka,“ popisuje Jiří Štift lehký francouzský salát.

Druhým salátem v pořadí je Wasabi bramborový salát s kuřecím katsu. „Nechali jsme se inspirovat japonskou kuchyní, a tak brambory Balleriny doplníme wasabi majonézou, okurkou, edamame, ředkvičkami a kuřecím prsem smaženým v panko strouhance,“ láká na japonskou variaci Jiří Štift.

Pro arabský svět je typický hummus, který tak nesmí chybět ani ve výběru Jiřího Štifta a Lukáše Soukupa. Jako třetí salát v menu najdete smažené bramborové kofty z odrůdy Sokrates s květákem a hráškem, cizrnovým hummusem se salátem z pečené červené řepy a čočkovým chlebem pappadum. Čtvrtý salát vás přenese do Mexika. „Klasický mexický salát obsahuje trhané hovězí maso, avokádo, rajčata a koriandr. My jsme ho doplnili o brambory z odrůdy Agáta, které z něj udělají skvělý lehký oběd,“ zakončuje výčet salátů Jiří Štift.

Foto: Together




Tagy:   ,