Od studia švédštiny zběhla k plotně. Nyní cukrářka Kristina Lund vydává novou knihu

Pochází z malého města na jižní Moravě, k pečení ji přivedla babička, kterou jako malá sledovala při přípravě dortů. Vystudovala Skandinávská studia, ale láska k cukrařině jí zůstala. Založila vlastní blog a jako Děvče u plotny pravidelně zveřejňuje sladké recepty také na svém Instagramu a Facebooku, které sledují tisíce lidí. Nyní vydává novou knihu Dorty, která vyjde na podzim a kterou lze výhodně získat v crowdfundingové kampani na Hithitu.

„Poslední tři roky jsem pomaloučku vytvářela kuchařku plnou těch nejlepších dortů, které znám, a teď chci všechny své rady, zkušenosti a promyšlené recepty předat dál. S mou knihou půjde pečení dortů jedna báseň,“ láká Kristina Lund, jejíž literární provotina FIKA zavedla čtenáře do světa tradičních sladkých švédských receptů.

Foto: Kristina Lund

Její druhý literární počin – kuchařka Dorty – je rozdělen do tří kapitol. První se věnuje surovinám a potřebnému cukrářskému vybavení. Čtenáři v ní najdou podrobné návody na sestavení dortů plné fotek a léty vyzkoušené rady, co dělat, kdyby se dorty nedařily podle jejich představ.

Druhá kapitola je plná receptů na různorodé dorty, od piškotového s malinovou pěnou po meruňkový s krupicovým krémem. Do třetí kapitoly foodblogerka zařadila dva bezlepkové korpusy a dále v této kapitole čtenáři najdou podrobně popsané máslové krémy a další základní stavební kameny dortů.

„Mou snahou bylo napsat kuchařku tak, aby si v ní každý našel to své. Aby v ní ten, kdo péct umí, našel inspiraci. A aby posloužila jako velmi podrobný a jednoduše popsaný návod tomu, kdo s dorty tolik zkušeností nemá. Receptem čtenáře provedu doslova krok za krokem, vlastně to bude, jako bych stála vedle nich,“ vysvětluje Kristina Lund.

Foto: Kristina Lund

Kniha se u fanoušků těší velkému úspěchu, v předprodeji ji podpořilo už přes tři sta z nich. Kampaň trvá do 1. června. Na zájemce čeká nejenom samotná kuchařka za výhodnou cenu, ale i další odměny, jako jsou autorské ilustrace či online konzultace s tipy o tom, jak se stát cukrářem nebo jak jako foodbloger tvořit úspěšné sociální sítě.