Ramen není jen jeden!

K nejoblíbenějším, a k ve světě nejrozšířenějším asijským pokrmům patří bezesporu ramen, nebo-li silný vývar s nepostradatelnými nudlemi. Vedle nejznámějšího vývaru z vepřového masa může být ramen také z hovězího, z drůbeže, z ryb a mořských plodů nebo dokonce, podle dnešních módních trendů, vegetariánský.

Hned čtyři druhy této pochoutky můžete od 20. do 27. března ochutnat v asijské restauraci Sia v centru Prahy, kde povede mezinárodní kuchařský tým šéfkuchař Jirka Štift. Ten dal čtyři vybrané recepty dohromady a už teď naznačuje, že rozhodně nepůjde jen o známou klasiku.

„Nechceme se s nikým dohadovat, jak se má správný ramen vařit a jak má vypadat. Variant jsou stovky a každá restaurace má svůj tajný recept. My nabídneme čtyři různé rameny, jejichž základem budou čtyři rozdílné vývary. Vycházíme z tradičních postupů a receptů, ale necháváme si prostor pro náš rukopis. Věříme, že naše rameny budou hostům chutnat.“ říká šéfkuchař a potvrzuje, že některé z receptů budou opravdu netradiční, originální a bezesporu fusion.

K největším překvapením tak bude patřit miso – yuzu ramen se soba nudlemi, podávaný s lososem s krustou z mořských řas s shiitake houbami a vaječnou omeletou. Nebude chybět ani ramen s křupavým měkkým krabem nebo ramen s vepřovým vývarem tonkotsu.

Pod pojmem ramen si většina lidí představí typické japonské jídlo. Málokdo ale ví, že tato klasika pochází z Číny. Původní verze se připravovala z čínských nudlí lamian, podle nichž i vznikl název ramen, známý v Japonsku asi od 17 století. Opravdová popularizace ramenu začala až po druhé světové válce, kdy v zemi panovala velká neúroda rýže, a tak USA v rámci hospodářské poválečné pomoci dovezlo do Japonska pšenici, z níž se vyráběli nudle. První rameny prodávali převážně stánkaři na tzv. černých trzích.

„Ramen se stal populárním jídlem i u nás v Čechách, je to skvěle vymyšlené a pohodlné jídlo, které vás zasytí, zahřeje a ještě k tomu v sobě skrývá celou řadu chutí. Spočítat, kolik druhů ramenu existuje, není reálné, vždy záleží na kreativitě kuchaře. Každý ho může připravovat jinak a přidat do něj jiné suroviny,“ říká Jirka Štift, který na menu zařadil i tsukemen ramen s hovězí svíčkovou. Tsukemen je variantou ramenu, kde se nudle a maso podávají zvlášť a v misce s horkým vývarem se pouze namáčejí.

A kdo na konci března ochutná v restauraci SIA všechny čtyři rameny, získá titul Ramen Master!




Tagy: