Za syrova! Zkuste jarní detox s raw stravou

Detox organismu přirozeně patří k jaru. Pokud se k němu chystáte i letos, zkuste raw stravu. Její výhodou je příjem čerstvých zdravých surovin, nenáročnost přípravy či úbytek váhy. Za kvalitu si bohužel připlatíte, na druhou stranu ale ušetříte na energiích.

„Raw stravování spočívá v jídle stvořeném přírodou, tedy v zelenině, ovoci, listové zelenině, v ořeších a semenech – vše v nezpracovaném, čerstvém a zralém stavu! Základem raw stravy je odšťavňování, mixování, sušení do 42 °C, zamražování. Důležitý je příjem co největšího množství zeleného, to znamená chlorofylu, ten najdeme třeba ve špenátu a salátech,“ vysvětluje Stanislav Petříček, zakladatel bistRAWveg.

Nestačí ale jen změnit jídelníček, je nutné se očistit také zevnitř. To, co v sobě máme za 40 let života nastřádané, za pár dní samo nezmizí.  „Nejen v rámci detoxikačních procedur doporučuji zařadit do jídelníčku co nejvíce ovoce, zeleniny a raw stravy. Nezatěžuje organizmus jako strava vařená a plná živočišných surovin. Většinou zhubneme, jídlo nás doplní energií a vitalitou a často i pročistí. Začněte klidně postupně, alespoň jedním „zeleným dnem,“ vyzývá Stanislav Petříček.

Výhody raw stravy

Zní to až neuvěřitelně, že jiný pohled na jídlo a stravování může mít až tak pozitivní vliv na člověka jako celek, na váhový úbytek v desítkách kilogramů, zlepšení a nabytí ztracené imunity, uzdravení se z různých kožních onemocnění, alergií, zkrátka „sbohem všem lékům“.

Nespornou výhodou je jednoduchost přípravy.  Velikou výhodou raw stravy (pokud to ovšem s množstvím sami nepřeženete) je, že se po jídle necítíte unavení a nemáte potřebu si odpočinout a dát si dvacet. Naopak, raw strava nezatěžuje tělo. Nabije vás energií.

Nedostatky

Nevýhodou je určitě nátlak okolí. Přátelům, kolegům, lidem v práci a všem okolo musíte často vysvětlovat, proč s nimi nejdete na „normální“ oběd nebo večeři do restaurace. Slabší povahy nemusí nátlak okolí snášet pozitivně.

„Je důležité si uvědomit, že váš mozek vnímá jablko jako svačinu, ne plnohodnotné jídlo jako je oběd nebo večeře. V bistRAWveg proto jídla nabízíme nejen chutná, ale i pro náš mozek vizuálně plnohodnotná jídla,“ vysvětluje Stanislav Petříček.

Začněme přemýšlet nad tím, co vůbec jíme. Internet je dnes plný různých naprosto rozporuplných názorů, ale musíme si vybrat a postupně si uvědomovat, co nám pomáhá. Nezapomeňme, že každý jsme originál a máme jen tu svou vlastní cestu.