Laserová operace zraku: osobní zkušenost jako nejlepší reference

Odborníci v Očním centru Praha mají s laserovým odstraněním dioptrií dlouholeté zkušenosti. Zákrok garantují nejmodernější technologie a excelentní chirurgický tým. Na laserové operace chodí i tamní lékaři. Nejenže věří svému týmu, ale také následně dokážou přiblížit pacientům zákrok z vlastní zkušenosti.

„Tomu, co děláme, věříme, a operace tak u nás podstupují i přímo naši lékaři. Díky tomu mohou našim pacientům poskytnout nejen odborné lékařské rady a doporučení, ale i informace o operaci z pohledu pacienta,“ říká Adam Janek, CEO Očního centra Praha.

Laserové odstranění dioptrií

Laser je v očním lékařství používán při korekci zraku, zejména krátkozrakosti, kdy pacient špatně vidí na dálku. Dále se používá i pro odstranění očních vad, jako jsou dalekozrakost či astigmatismus. Laserová korekce zraku je vhodná pro mladší pacienty ve věku 18–40 let, kteří se chtějí zbavit závislosti na brýlích a kontaktních čočkách.

„Vždy je nutné mít na paměti, že vhodnost laserové operace je vždy individuální a lze ji doporučit pouze na základě komplexního předoperačního vyšetření,“ vysvětluje MUDr. Andrea Janeková, FEBO, vedoucí lékařka centra kataraktové a refrakční chirurgie Očního centra Praha.

V Očním centru Praha poskytují pacientům laserové operace již od roku 2006, kdy se používala dnes již starší metoda PRK. Pacientům byly postupně nabídnuty i modernější laserové metody – femtoLASIK a ReLEx SMILE.

Foto: archiv OCP

Operace s úsměvem

V současné době podstupuje v Očním centru Praha 90 % pacientů zákrok nejmodernější metodou ReLEx SMILE. Jedná se o nejšetrnější a nejpřesnější metodu korekce zraku. Název „SMILE“ si nese dle mikroskopického řezu ve tvaru úsměvu, který nenarušuje celistvost oční rohovky. Celý zákrok se provádí pomocí tzv. femtosekundového laseru. Na základě přesných výpočtů laser přímo uvnitř rohovky separuje tenkou vrstvu tkáně, která způsobuje neostré vidění a kterou následně chirurg odstraní z nitra rohovky právě skrz drobný řez ve tvaru úsměvu.

„Metoda ReLEx SMILE je nejšetrnější laserovou metodou. Oproti ostatním metodám používá pouze jeden tzv. femtosekundový laser a celý zákrok je minimálně invazivní. Oční chirurg při něm narušuje povrch oka v pouhých 3–4 mm. Díky tomu dochází k rychlému hojení oka, téměř okamžitému zlepšení vidění a zároveň pacienti nemají tak významné příznaky syndromu suchého oka, jako je tomu u starších laserových metod,“ vysvětluje doktorka Janeková, která laserové operace ReLEx SMILE v Očním centru Praha provádí.

I doktoři jsou pacienti

Jednou z lékařek, která se zároveň stala i pacientkou Očního centra Praha, je paní doktorka Aneta Novotná, která podstoupila laserové odstranění dioptrií právě nejšetrnější metodou ReLEx SMILE. Před operací měla paní doktorka Novotná –4,0 a –3,5 dioptrie a –1,0 cylindr na každém oku. Protože ji brýle omezovaly zejména při sportu, dávala přednost kontaktním čočkám. Poté se u ní ale objevily problémy se suchým okem a čočky přestala tolerovat.

„O odstranění dioptrií pomocí laserového zákroku jsem uvažovala již od střední školy, ale bála jsem se. Teprve když jsem začala dělat konzultace před laserovými zákroky i následné kontroly po operaci a viděla jsem u svých pacientů nadšení a spokojenost, rozhodla jsem se sama podstoupit laserovou metodu ReLEx SMILE,“ svěřuje se o svém rozhodnutí podstoupit laserovou operaci lékařka Aneta Novotná.

Osobní zkušenost jako nejlepší reference

MUDr. Aneta Novotná provádí v Očním centru Praha konzultace a předoperační vyšetření k laserovým operacím zraku. Díky osobní zkušenosti s laserovou operací tak paní doktorka Novotná dokáže ještě lépe pacientům vysvětlit, jak celý proces operace probíhá, co během operace mohou očekávat, jak se mohou cítit i jak se jim po operaci změní vidění a život.

„Nyní jsem dva měsíce po zákroku a stále jsem z operace nadšená. Vidění se mi krásně doostřilo, nepotřebuji brýle na dálku ani na blízko,“ sděluje doktorka Novotná své pocity po operaci a dodává: „Byla to pro mne neuvěřitelná zkušenost i z lékařského pohledu. Ačkoliv jsem o operaci věděla snad vše, při operaci se ze mne najednou stal běžný pacient, který zákrok prožívá jako řada jiných. Nechyběly obavy a nervozita. Jsem tedy ráda, že jsem si to sama prožila. Nyní když se svými pacienty laserové odstranění dioptrií konzultuji, mohu jim říci i svou vlastní zkušenost a operaci jim s nejlepším vědomím doporučit.“

Laserová operace mění pacientům Očního centra Praha doslova život. Při kontrolách po operaci od nich zaznívá, že jsou z nového vidění doslova nadšeni a užívají si nové vidění každý den už od probuzení, kdy otevřou oči a hned vidí jasně do všech detailů.