Mistrovství Evropy v raftingu v Čechách – diváci uvidí sjezd, slalom a sprinty dvojic

Česko hostí v týdnu 21.-27.8. mistrovství Evropy v raftingu, které se na Vltavu vrací po deseti letech. Domácí vodáci přitom patří k horkým favoritům. Na třech tratích změří síly týmy ze dvanácti zemí. Jak si akci užít jako divák radí česká reprezentantka a členka přípravného týmu Anna Kašparová.

Nenechte si ujít

Závodí se celý týden, takže je dobré vědět, co si vybrat. Divácky atraktivní jsou vyřazovací závody dvojic zvané „head to head” (H2H). Na trati se potkají vždy dvě posádky, které mají za úkol projet co nejrychleji sprintovou trať se dvěma povinnými objezdy bójek – ten, kdo je v cíli rychleji, postupuje do dalšího kola. Slalomy jsou podle mě top disciplína, stále se něco děje a nudit se divák opravdu nebude. Závěrečný sjezd pod Čertovou stěnou nabídne adrenalinovou podívanou první třídy. Velké rafty vypadají v peřejích najednou drobné a sledovat posádky jak si poradí s vodním živlem je parádní zážitek.

Foto: Vašek Kolář

Na co se dívat na raftových závodech?

Při sprintech je potřeba sledovat, jestli raft po vodě pěkně klouže, nebo jestli do vln naráží a tím se hodně brzdí. V H2H je klíčová nejen rychlost, ale i taktika, i když se kolem první bójky prosmýkne jedna posádka jako první, neznamená to, že nutně musí vyhrát. Tyhle taktické souboje jsou vždycky napínavé. U slalomu se musí posádka pohybovat jako jeden člověk. Prokličkovat mezi všemi tyčemi bran bez jediného doteku, to dokáží opravdu jen ti nejlepší. Jestli je průjezd správný nebo ne, posuzují rozhodčí rozmístění kolem trati, pokud máte pochyby, jak danou kombinaci bran posádka zvládla, po očku sledujte žluté a červené terčíky rozhodčích, které určují jestli raft bránu (ne)projel nebo jestli se brány někdo z týmu dotknul. Nejatraktivnější část sjezdu bude na Čertových proudech. Většina trasy závodu se nejlépe sleduje z levého břehu, kam se dá pohodlně dojít po zelené turistické značce, která vede z Loučovic až do Vyššího Brodu.

Kdy se to jede?

Mistrovství Evropy v raftingu 2023 se koná od pondělí 21. do 27. srpna na umělé slalomové dráze v Českých Budějovicích a na horní Vltavě pod Lipnem. Závodit se začíná ve středu 23.srpna. Závodí se ve dvou disciplínách R4 a R6 (čtyř a šestičlenných posádek) napříč věkovými kategoriemi od juniorů až po ty nejzkušenější „Masters“ závodníky.

Foto: Vašek Kolář

Co na kterých tratích uvidíte podle české reprezentantky Anny Kašparové?

Trať v Českém Vrbném se nachází v krásném areálu na okraji Českých Budějovic. Je určena pro sprinterské a slalomové disciplíny. Svým charakterem patří spíše k jednodušším terénům, ale vždycky záleží jakou konkrétní trať stavitel vymyslí pro slalom nebo kam se umístí speciální bójky pro závod „Head to Head“.

Sjezdová trať z Vyššího Brodu je určena všem juniorským závodníkům a ženám v kategorii R4. Je sice snadná, jedná se o běžně sjížděný turistický úsek, ale je velmi dlouhá (zhruba 11 km). To co lidé běžně absolvují za téměř celý den, závodníci zvládnou zhruba za hodinu. Zajímavé je také to, že v době závodu nebude zakázáno veřejnosti tento úsek sjíždět a tak bude možné potkat se s reprezentanty přímo na trati!

Sjezdový závod z Loučovic bude třešničkou na dortu. Slavný úsek Vltavy pod Čertovými proudy je tím nejlepším a nejobtížnějším, co u nás máme. Všechny mužské týmy a posádky žen v kategorii R6 zde změří svoje síly na úseku dlouhém zhruba 5 km, na vodě s obtížností WW 5 (tedy té nejvyšší z pětibodové škály). Obávaných míst je na trati více, z napětí a soustředění závodníci v podstatě nevyjdou celou dobu.

Foto: Vašek Kolář

Stručný program ME v raftingu 2023:

23. 8. Závod SPRINT a H2H, České Vrbné
24. 8. Závod SLALOM, České Vrbné
25. 8. Závod SJEZD, Vyšší Brod, Trénink SJEZD, Čertovy proudy
26. 8. Závod SJEZD, Čertovy proudy. Slavnostní vyhlášení vítězů, České Vrbné.