O kvalifikaci na MS v pumptracku se v Tošovicích poprala mezinárodní konkurence

V sobotu 17. září proběhla na dráze z dráhy v Tošovicích česká kvalifikace na Red Bull UCI Pump Track World Championships, které se letos pojede v Chile. V závodu o nominaci na souboj o duhový trikot byli nejrychlejší Lotyš Kristaps Veksa a Češka Sabina Košárková.

Tošovice – Nejdelší pumptracková dráha v Česku byla svědkem souboje o nominaci na Red Bull UCI Pump Track World Championships. Ani chladné a předčasně podzimní počasí nezabránilo účastníkům podat nejlepší výkony. Závod byl otevřený i pro jezdce ze zahraničí, a tak se jelo v silné mezinárodní konkurenci. Po měřených časovkách se na start postavilo celkem 18 dvojic, z nichž vždy nejrychlejší jezdec postupoval do dalšího kola. V duelu se slovinským soupeřem o pouhých 0.2 sekundy vypadl Čech Tomáš Slavík.

Foto: Redbullphotofiles.com

V ženské kategorii se bojovalo natěsno. Domácím pak udělala radost nejrychlejší žena dne Sabina Košárková, která si účast na mistrovství světa v Chile zajistila již před třemi týdny díky vítězství v norském Harstadu. Slovenská reprezentantka Kristina Madarásová vyměnila bikrosové kolo, na němž si minulý o týden dříve v Itálii dojela pro titul mistryně Evropy v BMX, a v Tošovicích si dojela pro stříbro. Bronzovou medaili získala mistryně Red Bull UCI Pumptrack 2018 Christa Vonniederhäusernová z Německa. Vzhledem k tomu, že její soupeřky z Česka i Slovenska již měly účast na MS jistou z předchozích závodů, Vonniederhäusernová si z Tošovic odvezla letenku do Chile.

K mezinárodnímu klání došlo i mezi muži, kteří v Tošovicích několikrát posunuli traťový rekord. Silná jezdecká konkurence zajistila divákům dechberoucí podívanou plnou skoků a rychlých zatáček, kde na jezdce působí přetížení až +10G. Soupeře nakonec nenašel Lotyš Kristaps Veksa, který si na Moravu odskočil z německé soutěže Ninja Warrior na nejvyšší stupeň vítězů. Do Chile tak odjíždí jako vítěz a stanovitel nejrychlejší jízdy české kvalifikace. Na druhé místo dopumpoval Daniel Hradský ze Slovenska následovaný Lotyšem Mikusem Strazdinšem.

Na úrovni světové série pod Mezinárodní cyklistickou unií UCI se v pumptracku závodí od roku 2018, kdy se na celém světě odjelo 23 kvalifikačních kol, kterých se zúčastnilo na dva tisíce jezdců z 19 zemí. Po dalších ročnících světových finále ve Švýcarsku a v Portugalsku se letos nejlepší jezdci planety utkají o duhový dres 20. listopadu v Santiagu de Chile. Trať se nachází ve čtvrti Las Condes, která je považována za most mezi městem a Andami. Designéři závodního areálu se zavázali postavit trať, která nabídne rovné podmínky jezdcům na BMX i MTB kolech.

Foto: Redbullphotofiles.com

Výsledky ženy
1. Sabina Košárková
2. Kristína Madarásová
3. Christa Vonniederhäusern
4. Eliška Bartuňková

Výsledky muži
1. Kristaps Veksa
2. Daniel Hradský
3. Mikus Strazdinš
4. Didi Van Tiggel