Humři v Bruxxu zavoní po vanilce i jedlých kaštanech

Od dob, kdy byl humr levnější než fazole, uplynula spousta času. Maso původně podávané vězňům se postupně vyšvihlo mezi největší gastronomické lahůdky. Dnes tohoto samotářského korýše servírují špičkové restaurace, mezi něž patří i belgická brasserie Bruxx. Sous chef Oldřich Matoušek i letos na humří týden od 22. do 28. listopadu připravil originální recepty, které se vám vryjí do paměti.

Humři patří mezi mořské korýše, kteří žijí samotářským a leckdy velmi dlouhým životem. Někteří jedinci se totiž mohou dožít až sta let. A ulovit takového humra není už vůbec žádná legrace. Jedná se však o velmi vyhledávanou delikatesu, že jeho lov musí být regulován, aby byl jeho druh zachován. Nechme však už povídání o přírodě raději přírodovědcům a pojďme si povídat o humrovi z gastronomického hlediska.

„Humr, to je pro mě svátek a oslava mořského jídla,“ říká Oldřich Matoušek, sous chef pražské brasserie Bruxx, a dodává: „Jeho chuť se dá těžko k něčemu připodobnit. Pro mě představuje tu pravou chuť moře.“ V belgické restauraci Bruxx na konci listopadu pořádají již tradičně humří týden, na který se Oldřich Matoušek vždy velmi těší: „Tuhle akci miluji. Vždy jsem zvědavý na to, co hosté řeknou na naše nové recepty. Současně jsem však trochu nervózní z toho, zda je dokáži ještě něčím překvapit,“ přemítá Oldřich Matoušek.

Menu slibuje originální kombinaci ingrediencí
Jedlé kaštany, foie gras, asijskou vanilku či mušle svatého Jakuba. Tohle všechno najdete v receptech Oldřicha Matouška během humřího týdne od 22. do 28. listopadu. „Vždy se snažím zkombinovat humra s netradičními ingrediencemi. Tím, že jeho maso je opravdu lehce stravitelné a s minimem tuku, mohu si dovolit k němu dát i více kalorické přílohy či omáčky,“ vysvětluje Oldřich Matoušek.
To potvrzuje složení všech hlavních chodů. Prvním z nich je Humr na pandan másle. Máslo je u tohoto receptu doplněno o pandan, který se hojně používá v asijské kuchyni a pro jeho aroma se mu přezdívá asijská vanilka. Koncert vůní zakončí holandská omáčka s kokosem. Dalším pokrmem je Humr a éclair s foie gras. Půlka humra bude upravena způsobem a la plancha, který kombinuje opékání při vysoké teplotě s uzením, a servírován bude společně s dulse beurre blanc, podlouhlým pečivem z odpalovaného těsta éclair, které bude naplněno foie gras, a zeleninovým želé. K podzimu patří i chuť jedlých kaštanů. Ty nabídne Humr Albert s mušlemi vongole, který bude servírován s jasmínovým pyré a houbovým prachem. Ke všem hlavním chodům hosté dostanou domácí vanilkový chléb s houbovým máslem.

Menu vedle hlavních chodů nabídne i dva startery. Silnou humří polévku humrový bisque z humřích skeletů s domácí raviolou z krevet a pistáciovým crumble a jako předkrm Humra s mušlemi svatého Jakuba a chipsy z podzimní zeleniny.

Obohaťte svůj podzimní jídelníček o mořskou delikatesu, která nejen skvěle chutná, ale je i velmi zdravá.