Léto voní po kouři, mase a dobře stráveném čase s přáteli. A co dělá každé grilování opravdu výjimečným? Dokonalá omáčka. Ne ta z obchodu – ale domácí, s poctivými surovinami a především s charakterem. Přesně takové omáčky připravil šéfkuchař Martin Rákosník z legendární berounské restaurace Blackdog. A vy si je teď můžete udělat sami doma.
Whiskey + BBQ = chuť, na kterou se nezapomíná
Představte si tu scénu: maso se pomalu opéká na grilu, z kuchyně voní omáčka s kapkou irské whiskey… chuť, která připomíná luxusní steakhouse, ale vznikla ve vaší kuchyni. Právě spojení klasické BBQ omáčky s Tullamore D.E.W. dodá výsledku hloubku, kouřové tóny a eleganci, kterou v regálech supermarketu prostě nenajdete.
Kde to všechno začalo?
Recepty na tyto dvě omáčky vznikly v srdci české BBQ scény – v restauraci Blackdog v Berouně, která se proslavila autentickým přístupem k americké kuchyni, špičkovým masem z udírny a chutěmi, co si pamatujete ještě dlouho po posledním soustu. Právě zde se nebojí kombinovat tradici s moderním twistem – třeba s kapkou whiskey.
Omáčky, které zvládne každý
Ať už patříte mezi ostřílené grilovací nadšence, nebo si doma jen rádi hrajete s chutěmi, tyhle omáčky vás zaručeně nadchnou. Perfektně doplní grilované hovězí, trhané vepřové, kuřecí stehna, ale i sendviče, zeleninu nebo sýr z grilu. A co víc – připravíte je za pár minut.
„BBQ omáčka není jen doplněk – je to duše masa. A když jí dodáte charakter whiskey, vznikne něco, co chce člověk dávat úplně na všechno,“ říká šéfkuchař Martin Rákosník.
BBQ Tullamore D.E.W. Original Sauce
Omáčka s výraznou chutí, jemně pikantní, ideální ke grilovaným žebrům, hovězímu i trhanému masu.
Ingredience (cca 500 g):
- 80 ml Tullamore D.E.W.
- 150 g kečupu
- 45 ml jablečného octa
- 90 g medu
- 90 g třtinového cukru
- 120 ml worcesterové omáčky
- 6 g granulované cibule
- 6 g granulovaného česneku
- 15 g chili omáčky (např. Sriracha)
- Sůl a pepř dle chuti
Postup:
- Všechny ingredience promíchejte v hrnci.
- Přiveďte k varu, poté stáhněte teplotu a 10 minut vařte na mírném ohni.
- Pro výraznější chuť přidejte dalších 20–30 ml whiskey ke konci vaření.
- Nechte vychladnout, přelijte do sklenice a uchovávejte v lednici až 2 týdny.
BBQ Tullamore D.E.W. Honey Sauce
Sladší a jemnější varianta, která se skvěle hodí ke kuřeti, grilované zelenině nebo sýrům.
Ingredience (cca 500 g):
- 240 g kečupu
- 80 ml Tullamore D.E.W. Honey
- 60 ml javorového sirupu
- 60 ml čerstvé pomerančové šťávy
- 60 ml jablečného octa
- 30 g rajčatového protlaku
- 30 ml worcesterové omáčky
- 12 g dijonské hořčice
- 5 g granulované cibule
- 5 g granulovaného česneku
- 5 g uzené papriky
- Sůl a pepř dle chuti
Postup:
- Smíchejte všechny suroviny v hrnci a přiveďte k varu.
- Snižte teplotu a vařte 10 minut.
- Nechte vychladnout a přelijte do uzavíratelné sklenice.
Tip navíc: Domácí dárek, který potěší
Chcete omáčku darovat? Přelijte ji do malé lahvičky, přidejte štítek a mašli – a máte jedlý dárek, který ocení každý milovník dobrého jídla. Anebo si ji nechte celou pro sebe. Upřímně, pravděpodobně zmizí dřív, než ji vůbec stihnete zabalit.
Grilování jako zážitek
Zapomeňte na nudné barbecue. Letos buďte ti, kdo udává tón. Stačí pár jednoduchých kroků a chuťová bomba je na světě. Domácí BBQ omáčky s whiskey jsou přesně ten detail, díky kterému si vaše letní grilovačky všichni zapamatují. A vy si možná najdete novou kuchařskou vášeň.