Naučte se vařit beze stopy s novou kuchařkou!

Co to znamená žít beze stopy? Úplně beze stopy bohužel nemůže žít nikdo, ale existuje mnoho tipů, jak tuto osobní zátěž, kterou klademe na naši planetu, snížit. Jedním z velmi efektivních řešení je zařazení více rostlinných produktů a potravin na úkor těch živočišných. Inspiraci můžete hledat v novém e-booku České veganské společnosti plném chutných rostlinných receptů, které jsou navíc bez exotických surovin.

E-book vyšel v rámci spolupráce se značkou Garden Gourmet a kromě lahodných receptů prakticky rozdělených na snídaně, svačiny, hlavní jídla a dezerty v něm najdete také zajímavé články s udržitelnými tipy od partnerů z Econea.cz, Zachraň jídlo, Tropikalia nebo od influencerky Dewii. Svými recepty do e-booku přispěly také influencerky MaruškaVeg, Surová Dcérka a Simona Málková.

„Každý jednotlivý den se můžeme (dokonce několikrát) rozhodnout, zda zvolíme šetrnější variantu a třeba také inspirujeme druhé, aby udělali to samé. Můžete začít rostlinnými pondělky nebo vyměnit svůj oblíbený řízek za rostlinný. Zkuste každý týden vyzkoušet nový rostlinný produkt a zařaďte do svého jídelníčku několikrát týdně luštěniny místo masa a masných produktů. V novém e-booku najdete spoustu inspirace od snídaně až po dezerty,” říká tvůrkyně e-booku Jana Hajrová.

E-book zdarma stáhnete na www.veganskaspolecnost.cz/ebook/kucharka-beze-stopy.

Zapečené lilky podle influencerky Marušky Veg

Ingredience

  • 2 lilky
  • 2 lžíce oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 2 červené cibule
  • 1 mrkev
  • 1 balení Sensational mletého Garden Gourmet
  • 1 plechovka loupaných rajčat
  • koření: sladká paprika, chilli, sušená bazalka, sůl, pepř
  • 100 g veganské alternativy sýru
  • 1 hrst cherry rajčat
  • bazalka na ozdobení

Postup

  1. Lilky podélně rozkrojíme a vydlabeme, aby slupka zůstala maximálně 1 cm tlustá. Vydlabaný lilek nakrájíme na menší kousky. Nakrájíme také cibuli, česnek a mrkev nastrouháme nahrubo.
  2. Na oleji osmahneme cibuli s česnekem, poté přidáme nakrájený vydlabaný lilek a mrkev. Přidáme mleté a ochutíme kořením. Chvíli opékáme a poté přidáme plechovku loupaných rajčat a necháme 10 minut vařit.
  3. Směs přemístíme do vydlabaných lilků, posypeme strouhaným sýrem a ozdobíme plátky cherry rajčat.
  4. Pečeme 40 minut na 200 °C, můžeme ozdobit lístky bazalky.

 

V rámci spolupráce České veganské společnosti s firmou Garden Gourmet proběhne také série webinářů na různá témata od zdraví po udržitelnost. Kalendář akcí můžete sledovat na www.veganskaspolecnost.cz/akademie.

foto: Kuchařka beze stopy