Zkuste nové menu ve Wine Food Marketu od nového šéfkuchaře!

Chcete vzít svou holku nebo svého kluka na dobrou večeři? Nebo jste jenom od přírody mlsní? Zkuste navštívit restauraci Wine Food Market v Praze na Smíchově, kde mají úplně nového šéfkuchaře, který vám právě teď připravuje nejlepší italské speciality. Jmenuje se Luca Caravaggi a v Česku žije teprve od února.

Přijde vám, že nevypadá jako typický Ital? Máte pravdu. Luca pochází z městečka Verbania v Piemontu na severu Itálie na břehu jezera Maggiore, odkud je to do Švýcarska, jen co by špagetou dohodil. Jak sám říká, lidé si ho podle vzhledu nejčastěji pletou s Irem.

Co se ale jídla týká, je to Ital jako vyšitý. Už od mala rád pobíhal kolem plotny své maminky, od níž měl nejraději domácí tortellini, a tak to u něj zůstalo dodnes. Když si má udělat něco doopravdy dobrého, jsou to tagliatelle se sušenými rajčaty, kouskem hovězího, čerstvými žampiony, rozmarýnem, tymiánem, omáčkou demi glace a parmezánem. “Úplně jednoduše,” říká Luca, i když nám je dopředu jasné, že jednoduché je to jak pro koho.

O tom, jaké si má vybrat zaměstnání, nikdy příliš nepochyboval. Jednou ho vzbudil táta se slovy – vstávej a koukej si jít najít nějakou práci. Poradil mu, ať si vybere něco, co ho bude bavit, protože ho to bude provázet celý život. A tak se také stalo. Luca nastoupil na místní gastronomickou školu a vaření se stalo jeho vášní do té míry, že má na obou předloktích vytetované vařečky.

Co se týká jiných kuchyní, má rád ještě francouzskou a moderní španělskou. Ostatně v Barceloně také rok pracoval. Roční stáž má i z restaurace v Londýně, ale na anglické chutě se ho raději neptejte. “Znají akorát párky s kaší,” směje se. Horší to podle něj bylo už snad jenom ve švýcarském středisku St. Moritz, kde pracoval v luxusním, pětihvězdičkovém hotelu. “Nebyla to hezká zkušenost. Divní lidé, divné menu. Představte si – podávali těstoviny jako přílohu!” kroutí hlavou s tím, že “pasta” je přece odjakživa hlavní jídlo.

Nejvíc ho bavila práce u něj doma. Rok působil v agriturismo Rossolampone, kde funguje dokonalé spojení ubytování, restaurace a vlastní zemědělské a chovatelské produkce. V kuchyni se vaří výhradně z vlastních čerstvých surovin, které rostou anebo se zpracovávají jen několik kroků od hotelu.

O možnosti pracovat ve Wine Foodu v Praze mu řekl Massimiliano Celeste, který je z Verbanie stejně jako Luca. Massimiliano ve Wine Foodu vařil na michelinské večeři a restauraci pak Lucovi doporučil jako dobrou zkušenost. I když je Luca v Praze už od půlky února, tradiční českou kuchyni ještě nevyzkoušel. Zní to divně, ale Luca bydlí pět minut pěšky od práce, tak skončí, přijde domů, dá sprchu a jde spát. “Ale nebojte, i na guláš určitě dojde,” vzkazuje milovníkům českého jídla s tím, že zve všechny čtenáře na ochutnávku té nejlepší italské kuchyně.

Více o Wine Food Marketu najdete na www.winemarket.cz.