V dětství ho sexuálně zneužíval třídní učitel. Nyní Tomáš vydává knihu, která otevírá toto tabuizované téma

Jedna ze tří dívek a jeden ze sedmi chlapců zažijí v dětství sexuální zneužívání. Tomáš Paprštein je jedním z nich, dlouhodobě ho zneužíval jeho třídní učitel na základní škole. Dneska mu je 30 let, má rodinu s dvěma malými dětmi. Jeho přáním je, aby se nikomu nic podobného už nestalo, a tak založil spolek na podporu obětí a prostřednictvím crowdfundingového portálu Hithit vydává osvětovou knihu „Klubovna Naděje“.

Tomáš Paprštein se narodil v Sokolově, kde vyrůstal a chodil na základní školu. Když mu bylo šest let, vážně mu onemocněla máma a o dva roky později zemřela. V šesté třídě začal chodit do turistického oddílu, který byl také v jeho rodném městě a klubovnu měl ve stejné základní škole, kterou navštěvoval. Vedl ho jeho třídní učitel Matěj (jedná se o přezdívku), kterého znal od svých čtyř let z dětských táborů. I ty totiž vedl on. Oddíl pro Tomáše tehdy hodně znamenal, upnul se na něj a kompenzoval si jím ztrátu matky.

Foto: archiv Tomáše Papršteina

„Matěj využil mé psychické újmy, začal okolo mě stahovat sítě, manipuloval mnou a posléze mě začal sexuálně zneužívat. Trvalo to přes dva roky. Byl jsem zcela v jeho moci, měl mě omotaného kolem prstu. Sexuálně mě zneužíval na oddílových výpravách, na výletech ve dvou, v bazénu základní školy i přímo v klubovně našeho oddílu, kde jsme společně sami několikrát nocovali,“ vzpomíná Tomáš Paprštein.

O svém prožitku se bál promluvit. Chyběl mu v té době někdo, kdo by ho poslouchal, dodal odvahu a řekl, že všechno bude dobré. Někdo, kdo by mu pomohl najít pomoc, kterou potřeboval. A když promluvil, skoro nikdo mu nevěřil. „Rád bych využil svého prožitého příběhu a dodával jím lidem odvahu o sexuálním zneužívání mluvit,“ vysvětluje Tomáš Paprštein, který si prošel dlouhou cestu k uvědomění a ke znovunabytí síly a nakonec uspěl také u soudu, který učitele odsoudil ve všech bodech obžaloby.

V loňském roce se Tomáš rozhodl vystoupit z anonymity a u příležitosti Mezinárodního dne prevence proti týrání a zneužívání dětí založil spolek Klubovna Naděje. Ten pomáhá obětem sexuálního zneužívání i lidem s neobvyklými sexuálními sklony, šíří osvětu a apeluje na změny v české legislativě.

Foto: archiv Tomáše Papršteina

Kniha, kterou Tomáš Paprštein napsal pod stejným názvem Klubovna Naděje, přináší nejen jeho osobní příběh, ale také naději, změnu, osvětu a ve spolupráci s odborníky rady pro rodiče, učitele a děti, jak sexuální zneužívání odhalit a jak mu předejít. Jak jednat, jak se chovat, jak pomoct, jak naložit s důvěrným sdělením, ať už se vám svěří oběť nebo pachatel.

Zájemci si mohou knihu na Hithitu zakoupit až do 17. března. Mezi odměnami za svoji podporu naleznou třeba i večeři s autorem a herečkou Bárou Jánovou, která je patronkou spolku.




Tagy: